En laddare för alla elektronikprylar 2024

USB C Kortis

Foto: Adobe Stock

Post- och telestyrelsen (PTS) genomför nu EU:s beslut om gemensam laddningsstandard i Sverige. Den 28 december 2024 ska alla nya, bärbara elektronikprodukter ha usb-c-uttag och under 2026 börjar detta även gälla för bärbara datorer.

Samma laddare ska gå att använda för all bärbar elektronik såsom mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, tangentbord och trådlösa hörlurar. Dessutom ska konsumenter kunna välja att köpa produkter utan medföljande laddare. Utöver att detta blir bekvämare för konsumenten, är målet att minska mängden elektronikavfall.

EU-beslutet om en gemensam standard införs i Sverige genom nya föreskrifter om radioutrustning från PTS. Via dessa specificeras de EU-krav som råder för att tillverkare, distributörer och importörer av radiosändare eller mottagare ska få sätta produkter på marknaden. Det gäller också krav för att kunna uppnå CE-märkning. Detta skriver PTS i ett pressmeddelande.

3 januari 2024Uppdaterad 16 april 2024Reporter Therese Bengtner

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng