Dubbla trendbrott för mobiler – Apple etta och försäljningen ökar

Mobiler I Butik

Foto: Adobe stock

Under det fjärde kvartalet 2023 ökade mobilförsäljningen med 8 procent jämfört med samma period 2022. Detta avslutade den tidigare trenden med minskad försäljning i sju kvartal i följd. Sett över hela 2023 gick Apple för första gången någonsin förbi Samsung som marknadsetta. Det skriver analysfirman Canalys i en ny rapport.

– Marknaden är på rätt väg. Produkter i mellan- till lågprissegmentet har gått bra på tillväxtmarknader som Mellanöstern, Afrika, Asien och Latinamerika. Därutöver minskar trycket på lagren och den globala inflationen, vilket gör att leverantörer äntligen kan fokusera på produktinnovation och strategiutveckling, säger Toby Zhu, chefsanalytiker på Canalys via ett pressmeddelande.

Under årets fjärde kvartal skeppades 320 miljoner enheter, en ökning med 8 procent jämfört med Q4 2022. Något som avslutade sju raka kvartal av nedgångar. 

Apple hade hela 24 procent av marknaden under Q4, som en följd av nya Iphone-lanseringar. Samsung placerade sig tvåa med 17 procent, följt av Xiaomi på 13 procent. 

Apple går om Samsung

Under hela 2023 såldes 1,1 miljarder smartphones, en minskning med 4 procent jämfört med 2022. Apple övertog förstaplatsen från Samsung för helåret, som hade varit marknadsetta ända sedan 2010. Bägge bolagen hade runt 20 procent av marknadsandelarna.

De båda giganterna följs av Xiaomi, Oppo och Transsion som hade 13, respektive 9 och 8 procent av marknadsandelarna under 2023. 

– Under 2023 fokuserade Samsung på mellan- till högprissegmentet för lönsamhet men tappade marknadsandelar inom lågprissegmentet och även sin ledande position på den globala marknaden. Apple i sin tur har visat resiliens de senaste två åren, tack vare stabil efterfrågan inom högprissegmentet. Och Apples Iphone 15-serie har pekat ut den framtida riktningen för att nå en bredare målgrupp, säger Amber Liu, forskningschef på Canalys. 

16 januari 2024Uppdaterad 16 januari 2024Reporter Fredrik Adolfssonmobil

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng