Cyberförsäkringar allt vanligare bland småföretag 

Människor Med Paraply

Foto: Adobe stock

Var tredje småföretagare har en försäkring som täcker it-bedrägeri och dataintrång. Detta är en ökning jämfört med tidigare år, visar en undersökning från If. Dock är kunskapen på området fortsatt låg och endast en av fem småföretagare vet hur de ska agera om de drabbas av ett dataintrång eller it-bedrägeri. 

I If:s nya undersökning, utförd av Novus, uppger 32 procent av de deltagande småföretagen att de har tecknat en försäkring som täcker it-bedrägeri och dataintrång. 2022 svarade 26 procent att man hade gjort det. 

– Vi ser en kontinuerlig ökning av företag som skaffar en cyberförsäkring, vilket är bra. Risken för att drabbas sträcker sig över alla branscher och oavsett företagets storlek. Det är även tydligt i undersökningen att de flesta inte vet hur de ska agera om man blir utsatt, och då är det ännu viktigare att kunna få hjälp från sin försäkring, säger Henrik Jönsson, ansvarig för cyberförsäkringar på If, via ett pressmeddelande. 

Låg kunskap 

Men kunskapen är fortfarande bristfällig bland småföretagen. Bara en av fem vet hur de ska agera vid ett dataintrång eller it-bedrägeri. En fjärdedel svarar att de inte har kompetensen för att upptäcka ett intrång. 

– Det är oroande att så många företag fortfarande saknar en krisberedskap för it-incidenter. Kunskapen kring hur man ska agera vid en hackerattack eller ett cyberbrott är väldigt låg. Det behövs ett rejält ökat fokus på denna fråga, säger Henrik Jönsson. 

Totalt deltog 1053 företagare i undersökningen, som genomfördes i november 2023.

17 januari 2024Uppdaterad 17 januari 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng