Coop hackat – 167 000 medlemmars uppgifter läckta på nätet

Coop Parkering

Foto: Mostphotos

Stora mängder data från Coop i Värmland har läckt i en cyberattack. Sammanlagt har 167 000 medlemmars uppgifter spridits på Darknet, och det handlar om alltifrån personnummer och adresser till e-post och telefonnummer. 

Strax innan jul utsattes Coop i Värmland för en hackerattack. Nu berättar Coop att hundratusentals uppgifter läckts och spridits på nätet. Utöver de tusentals Coop-medlemmar som berörs har även information om anställda läckts i form av bland annat anställningskontrakt och rehabiliteringsinformation. Uppgifter om förtroendevalda inom Coop har också spridits. 

– Sen är det uppgifter om 167 000 medlemmar som har läckt. Det vi gör nu är att ringa in och kontakta dem för att se hur man kan skydda sig i största allmänhet och berättar om att det inte har någon koppling till några bankkonto eller pengar, säger Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland. 

Medlemmarnas uppgifter som har läckt handlar bland annat om personnummer, adress, mejl och telefonnummer. 

Inte kommit krav på lösensumma

Den 22:a december kom ett larm om att det inte gick att betala med kort på Coops butiker i Värmland. Dessutom försvann internet i butikerna. Senare under dagen bekräftades det att rörde sig om ett cyberangrepp med “ransomware-karaktär”, men Coop har inte haft någon kontakt med angriparna. 

– Det har inte inkommit några krav, vi har inte uppfattat några sådana heller. Vi har aldrig planerat att betala något heller som finansierar kriminell verksamhet, säger Klas Olsson.

Säkerhetshålet som angriparna lyckades ta sig igenom ska nu vara åtgärdat.

16 januari 2024Uppdaterad 16 januari 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng