Automatiserad svamp i Burträsk väcker intresse världen över

Shiitake Svamp

Foto: Adobe stock

Mufutech från Burträsk har efter flera års forskning utvecklat en automatiserad och hållbar process för svampodling med återvinning av energi. Teknologin är nu skyddad av två patent. 

– Marknaden för shiitakesvamp förväntas fördubblas från 5 till 10 miljarder dollar år 2030. Många betydande intressenter i USA och Europa är nu intresserade av att köpa vår teknologi och besöka vår pilotanläggning på SLU i Umeå i Västerbotten, säger Lars Atterhem, grundare av MufuTech. 

För en tid sedan inledde Lars Atterhem och Shaojun Xiong ett forskningsprojekt inom svampodling på SLU i Umeå. Detta har nu resulterat i en cirkulär odlingsplattform som endast nyttjar lokala skogsråvaror. 

– Shiitakesvamp trivs i lövspån, och med en överflödande tillgång på lövträd i Sverige och internationellt används detta som substrat för odlingen. När skörden av shiitakesvamp är klar kan det återvunna odlingsmaterialet användas för produktion av värmeenergi eller etanol som bränsle för transporter, säger Lars Atterhem.

Robot som effektiviserar

För att automatisera processer och effektivisera svampproduktionen har man arbetat tillsammans med bland annat ABB och ProcessIT. En ABB-robot styr robotcellen för svampodlingen. 

– Roboten fyller substrat, sår och skördar svampen med minimal mänsklig övervakning och energibesparingar. Ett tydligt exempel på hur livsmedelsindustrin kan automatiseras och samtidigt bli mer hållbar, säger Jan Niemi, projektledare på ProcessIT. 

Den patenterade odlingsplattformen sträcker sig över Sverige, USA och Kanada. Planen är nu att Mufutechs teknik ska implementeras och installeras i nya och befintliga odlingsanläggningar över hela världen. 

– Den internationella marknaden har en enorm potential för oss. Vi utvärderar för närvarande vår pilotanläggning på SLU:s laboratorium i Umeå. När detta är klart kommer den att flyttas för att skapa en ny demonstrationsanläggning i Västerbotten. Där kommer vi inte bara att producera shiitakesvamp, utan också fokusera på ytterligare teknikutveckling och automatisering av processen.

10 januari 2024Uppdaterad 10 januari 2024Reporter Fredrik Adolfssonlivsmedel

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng