AI i självkörande bilar ska stoppa framtidens trafikkaos 

Trafikstockning Snöoväder

Foto: Adobe stock

Högskolan i Halmstad har fått 100 miljoner i EU-medel för att forska på hur AI och självkörande fordon kan minska trafikkaos i snöoväder. 

– Vi vet att det är en utmaning även för människor att köra bil i svåra väderförhållanden. Här har självkörande bilar potential att skapa ett säkrare och mer pålitligt transportsystem, säger Eren Aksoy, docent vid Högskolan i Halmstad. 

Snöoväder kan ibland leda till trafikkaos och långa köer. Ett exempel från i år är när tusentals resenärer satt fast på E22:an i Skåne i mer än ett dygn. Eren Aksoy tror att en sådan situation skulle kunna undvikas med utökad AI-användning. 

– I långa loppet hoppas vi på att kunna lösa det. Framtidens fordon kommer att kunna kommunicera med varandra. Fordon som kör i svåra väderförhållanden kan informera andra fordon att sakta in eller köra mer kontrollerat. 

EU finansierar

Projektet kallas Roadview och finansieras med EU-medel. Det omfattar 15 olika partners i sju olika länder men leds och koordineras av forskare på Högskolan i Halmstad. 

– Vi har testplatser i flera olika länder, däribland ovanför polcirkeln för att testa vår teknik i vitt skilda väderförhållanden, säger Eren Aksoy.

22 januari 2024Uppdaterad 22 januari 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng