AI-genererad Bidenröst ringer och säger att folk inte ska rösta

Kvinna I Telefon Ser Konfunderad Ut; Genomskinlig Amerikansk Flagga Över; Ai, Spoofing, Säkerhet

En AI-genererad röst föreställande USA:s president Joe Biden har ringt upp medborgare i delstaten New Hampshire och sagt att de inte ska rösta på honom i det pågående primärvalet. Många demokrater menar att händelsen stör den demokratiska processen.

Rösten, som NBC var först att rapportera om, föreställer Joe Biden, som säger:

”Republikaner har försökt pressa partilösa och demokratiska väljare att delta i deras primärval. Vilket struntprat. Vi vet värdet av att rösta demokratiskt när våra röster räknas. Det är viktigt att du sparar din röst till valet i november. Vi behöver din hjälp med att välja demokrater upp och ner. Att rösta denna tisdag gör det bara möjligt för republikanerna i deras strävan att välja Donald Trump igen."

Färre röster till Biden

Samtalen är polisanmälda, men det är i nuläget oklart vem eller vilka som ligger bakom den AI-genererade rösten. Syftet bakom tros vara att få personer som potentiellt skulle röstat på Biden i delstatens så kallade primärval, att stanna hemma. Till saken hör enligt CNN att Joe Biden, efter en intern dispyt inom partiet, inte registrerat sig för detta primärval, och han finns därför inte med på röstsedlarna.

Aaron Foss, chef för Nomorobo, ett bolag som utvecklar produkter för att stoppa den här typen av robotsamtal, säger till CNN att antalet samtal kan variera från 5 000 till 25 000, i New Hampshire, Boston och andra närliggande områden.

Har använt spoofing

De som ligger bakom har använt sig av så kallad spoofing, vilket gör att ett riktigt nummer visas för den som svarar. I detta fall har numret till Kathy Sullivan, New Hamshire Democratic Party chair and treasurer, använts.

– Det är mycket uppenbart att det finns någon, eller några, där ute som vill kväva den primära inskrivningsomröstningen, genom att skicka ut det här robotsamtalet. Det är väljarförtryck av någon som vill skada Joe Biden. Att mitt nummer har använts är irriterande, men ännu viktigare är det förkastligt att någon skulle försöka underblåsa omröstningen genom att säga åt folk att inte rösta. Det är ett ingrepp i vår demokrati. Det blir inte mycket värre än så, säger hon till CNN.

23 januari 2024Uppdaterad 23 januari 2024Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng