Två nya storsatsningar från AI Sweden

Ai Chip Och Svenska Flaggan; Ai Sweden, Generativ Ai

En multimodal språkmodell i och för Sverige, och en digital assistent för offentlig sektor. Det är två av AI Swedens nya satsningar för att stärka svensk konkurrenskraft och höja kvaliteten i samhällsserviceleveransen.

Tidigare i år öppnade AI Sweden upp den hittills största språkmodellen för nordiska språk, GPT-SW3, som öppen källkod.

Multimodal, svensk språkmodell

Nu tar det nationella AI-centret nästa steg för att underlätta för svenska verksamheter att bygga sina egna AI-bottar, med en ny multimodal språkmodell som bland annat kommer ha möjlighet att interagera med externa verktyg och kunna hantera och generera bilder och ljud.

– Sedan vi började arbetet med GPT-SW3 har frontlinjen flyttats, från renodlade språkmodeller till modeller som även hanterar ljud och bild. För Sveriges digitala suveränitet är det avgörande med egen kompetens och egen teknik, eftersom det ger oss inflytande över träningsdata och skapar rådighet över tekniken. Genom att starta bygget av de här modellerna nu är vi med i täten av den tekniska utvecklingen, säger Magnus Sahlgren, Head of Natural-language understanding (NLU) på AI Sweden, i ett pressmeddelande.

ChatGPT för offentlig sektor

Den andra nyheten handlar om konstruktionen av en digital assistent som har offentlig sektor som sin målgrupp. Som en ChatGPT ”skräddarsydd för svensk offentlig sektor och utvecklad med våra demokratiska värden”.

Förhoppningen är att assistenten kontinuerligt förbättras genom användares bidrag, som därmed gör den mer effektiv och intelligent. Den kommer bland annat att kunna sammanfatta och analysera stora textmassor, skapa nya texter som rapporter och ansökningar, och klassificera dokument och skapa beslutsunderlag i handläggningsprocesser.

– Sverige står inför en stor välfärdsutmaning. Offentlig sektor behöver moderna verktyg och smarta arbetssätt där de med hjälp av AI kan få så stor effekt som möjligt med ökad kvalitet. Många organisationer är för små för att kunna bygga en sådan här resurs på egen hand och de stora är beroende av de små för att uppnå de datamängder som krävs för att utveckla verkligt kapabla AI-produkter. Den gemensamma digitala assistenten för offentlig sektor är en unik lösning som genom nationell samverkan stärker Sveriges förmåga att nyttja kraften i AI, säger Jonatan Permert, AI-transformationsstrateg, AI Sweden.

Ny modern infrastruktur

Sammantaget kommer dessa två satsningar enligt AI Sweden att bidra till en modern infrastruktur som stärker Sveriges digitala suveränitet och AI-förmåga.

– Det är alltid glädjande att höra om spännande AI-initiativ från olika aktörer. Rätt använt kan AI bidra till ökad innovationsförmåga, stärkt konkurrenskraft, bättre välfärd och effektivare offentlig förvaltning. Det här är utmärkta exempel på konkreta förslag som leder till bättre förutsättningar för konkurrenskraftig, säker och etisk AI-utveckling i Sverige, både inom den offentliga förvaltningen och inom näringslivet, säger civil- och digitaliseringsminister Erik Slottner.

13 december 2023Uppdaterad 13 december 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng