Skolverket: AI blir skolämne i gymnasiet hösten 2024

Gymnasieelev På Väg Till Skolan

Foto: Adobe stock

AI ska erbjudas som skolämne till elever på gymnasieskolor och komvux från och med hösten 2024. Det har Skolverket beslutat. För elever på de teknik- och naturvetenskapliga programmen blir AI en del i programstrukturen. 

Sedan ChatGPT:s intåg för cirka ett år sedan har AI varit på agendan lite överallt. Nu har Skolverket beslutat att ämnet artificiell intelligens ska erbjudas som individuellt val på gymnasiet och komvux till hösten. För elever på teknik- och naturvetenskaplig program blir det en del i programstrukturen. 

– Det var från början tänkt att ingå som en ”nivå” i den kommande GY25 som ersätter det nuvarande kurssystemet. Det låg liksom i pipen, kan man säga. Så engagerade medarbetare här på Skolverket tyckte att vi skulle erbjuda det tidigare och generaldirektören Peter Fredriksson höll med, säger Jonas Vig, enhetschef på Skolverket, till tidningen Vilärare.se. 

Ämnet AI kommer mestadels att fokusera på AI-utvecklingen ur ett samhällsperspektiv. Därtill ska eleverna lära sig att nyttja AI för problemlösning.

Kursplanen har fem delar:

  1. Kunskaper om AI, dess tillämpningar, tekniker och beståndsdelar.
  2. Förmåga att använda AI i problemlösning.
  3. Kunskaper om skillnader och likheter mellan mänsklig och artificiell intelligens.
  4. Kunskaper om lagar och andra bestämmelser relevanta för AI.
  5. Förmåga att resonera om möjligheter och risker med AI och dess konsekvenser för samhället.

15 december 2023Uppdaterad 3 juli 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng