Polisen beslagtar allt fler 3d-vapen

Polisen 3D Vapen

Foto: Mostphotos, Adobe stock

Marknaden för 3d-vapen växer, och polisen tar allt fler vapen i beslag. I år har nationellt forensiskt centrum tagit in 29 stycken, under hela förra året landade antalet på 12 stycken. 

– 3d-vapen har en kortare livslängd än traditionella vapen, men kan vara minst lika farliga. Allt oftare säljs de vidare till gängkriminella, säger Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationellt skjutvapencenter hos polisen, till P3 Nyheter.

I år har polisen beslagtagit 29 3d-printade vapen, vilket är mer än en hundraprocentig ökning jämfört med 2022. En anledning till ökningen kan vara att det har blivit enklare att skriva ut vapen i en 3d-printer. Ritningarna har blivit lättare att använda för den som tillverkar vapnen, menar Johan Gustafsson.

– Men ökningen kan också bero på att ordet sprids och att man inser att det är en möjlig väg att få ett illegalt vapen, säger han. 

Plast och metall

Dessa vapen består oftast av 3d-printade plastdelar som kompletteras med några nyckelkomponenter i metall. Dessa sätts samman och skapar ett fullt fungerande skjutvapen. På nätet finns manualer och färdiga kit med delar att beställa. 

Vid årsskiftet skärps straffen för grovt vapenbrott och synnerligen grovt vapenbrott, vilket kan komma att dämpa tillverkningen av 3d-vapen.

5 december 2023Uppdaterad 6 december 2023Reporter Fredrik Adolfsson3d

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng