Nytt förvärv och fabrikssystem för Nordic Paper

– Vårt nya förvärv i Kanada levererar fantastiskt bra resultat vilket är kul i sådana här tider, säger Nordic Papers it-chef Patric Johansson.

Papperstillverkningsbolaget Nordic Paper har nyligen förvärvat ett bruk i Quebec. Med erfarenhet från bolagets molnresa i Sverige, ser it-chef Patric Johansson att det finns it-utvecklingspotential för det kanadensiska bruket. Parallellt tittar man på att uppgradera sina fabriksstöd för att nå en bättre och mer digital spårbarhet i produktionen.

 

– Under förra året bytte vi affärssystem. Det har gjort att vi fått en modern molnplattform som inte behöver uppgraderas manuellt och vi har fått processer för att kunna modernisera våra arbetssätt. Nu är alltså systemstödet på plats, så nästa steg är att arbeta i organisationen med förändringsledning och nya arbetssätt, säger Patric Johansson, it-chef, Nordic Paper.

Och er organisation har väl dessutom växt i och med ett kanadensiskt förvärv, inte sant?

– Ja, vi har förvärvat ett lönsamt, litet bruk i Quebec, vilket är jättekul. Första året fick de leva sitt eget liv, men i år har vi börjat integrera dem mer och mer, och jag hade förmånen att vara där i början på året. I och med att de pratar franska har vi ordnat en språkhantering i våra system som hjälper oss med översättningarna. De tycker att vi är enkla att ha att göra med, och det gäller omvänt också. De levererar fantastiskt bra resultat vilket är kul i sådana här tider.

Vilka har varit de största utmaningarna för dig på it-sidan med det här förvärvet?

– En utmaning är att de låg långt efter tekniskt sätt. De hade en it-säkerhetsincident precis innan vårt uppköp. Det gick bra, och de lärde sig mycket av den, och har sedan dess uppgraderat sin infrastruktur. Innan dess kanske det inte fanns så mycket skydd som behövs för att försvåra den typen av intrång. Så nivån på säkerheten har lyfts. Men som vanligt finns gamla system kvar som tuffar, och vi har en resa att göra så småningom för att säkra framtida utveckling. I dagsläget har vi rapporteringsvägarna på plats och vi har ett gemensamt intranät, och nu tar vi det därifrån.

Och om vi tittar på Nordic Paper – vad händer i fabrikerna?

– Just nu håller vi på med en förstudie inom Manufacturing Execution System (MES). Förenklat kan man säga att vi producerar papper som vi rullar upp på stora så kallade tambour. Dessa kan sedan skäras ner till mindre rullar, som sedan blir till ark, och till sist papper som vi levererar ut till kund. För den delen av processen håller vi på att upphandla ett nytt systemstöd, och det är väl det vi ska försöka få klart till årsskiftet. Vi får spårbarhet i fabriken, kan man säga.

Vad vinner ni på det?

– Vi får bättre koll på vad vi producerar. Om en kund vill ha 25 rullar, kan vi lättare se hur mycket vi har i vårt lager och hyr många nya vi måste producera. Det kan också vara så att det har blivit fel i något papper vi har gjort, och då kan vi få en bättre översyn och fylla på där det behövs. I sämre tider ökar kundkraven, och det är en utmaning att leva upp till dessa. Så den här MES-satsningen kommer att ge oss goda möjligheter att göra det, säger Patric Johansson.

8 december 2023Uppdaterad 12 december 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron/Voister, Nordic Paper

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng