Ny undersökning: AI inte prioriterat för svenska företagsledare

Kvinna I Möte Håller Upp Hand; Pleo, Digitalisering, Ai

Över hälften av svenska företagsledare har varken implementerat eller planerar att implementera AI- eller ML-lösningar i sina verksamheter. Det visar en ny undersökning från fintechbolaget Pleo.

– Det resultat jag är mest förvånad över är hur låg andelen företag som säger att de ska implementera AI för att öka effektiviteten är. Min tolkning av resultatet är att datasäkerheten är en stor anledning till att företag undviker AI, men som jag ser det kommer AI inom en relativt snar framtid att vara standardiserat i många lösningar och tjänster, säger Marcus Granström, produktchef på Pleo, i ett pressmeddelande.

I en ny undersökning har fintechbolaget Pleo tillsammans med marknadsundersökningsföretaget GWI frågat 500 svenska beslutsfattare på företag med mellan 1 och 1000 anställda om deras inställning till digitalisering.

Säkerhet största utmaningen

Två av tre genomför något slags digitaliseringsarbete i sin verksamhet, medan 16 procent tycker att digitaliseringen ”i Sverige idag har gått för långt” med resultatet att ”information är för lättillgänglig och svår att skydda”. Den största utmaningen i digitaliseringsarbetet för företagsledarna tycks vara säkerhet (36 procent), följt av att hitta rätt partner (27,5 procent) och budget (26 procent).

De avdelningar som prioriteras högst är ekonomiavdelning (49 procent) och it-avdelningar (47 procent).

AI får vänta

Och trots det (mediala) genomslag som framförallt generativ AI har haft under 2023, toppar tekniken alltså inte att-göra-listan i små och stora företag. Kanske beror det enligt Pleo på att just säkerhet, rätt partners och budget är en förutsättning för att komma igång med AI-resan.

– Risken att halka efter i den innovationskapplöpning som nu äger rum blir stor om man inte anammar den nya tekniken och ser de fördelar som exempelvis AI-lösningar kan ge sin verksamhet, säger Marcus Granström.

21 december 2023Uppdaterad 21 december 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng