Microsofts investering i Open AI granskas av FTC

Microsoft, Open Ai; Granskning, Ai, Usa

Den amerikanska tillsynsmyndigheten Federal Trade Commission (FTC) granskar Microsofts investeringar i Open AI. Det rapporterar Bloomberg.

Open AI, som bland annat bidragit till utvecklingen av språkmodellerna för ChatGPT och Microsofts Copilot, ägs till 49 procent av Microsoft. Från Microsofts håll har man dock varit tydliga med att man inte har någon operativ kontroll över bolaget.

Oavsett ska de cirka 13 miljarder dollar som investerats i startupen nu granskas. Det rapporterar bland annat Bloomberg, enligt svenska it-nätforumet Sweclockers. En utredning ska redan ha startats, om än inte formellt.

"Analyserar situationen"

FTC:s ordförande Lina Khan säger till Bloomberg att man ”analyserar situationen” och att olika alternativ bedöms. En utmaning med granskningen ska vara att Open AI är registrerad som ideell en ideell verksamhet, vilket medför att Microsoft inte behöver rapportera några transaktioner, eftersom Open AI är en ”icke-företagsenhet”.

Även brittiska myndigheter ska ha meddelat att man överväger att granska Microsoft. Bägge granskningar är delvis en effekt av röran runt grundaren Sam Altmans petande och återkomst under november.

11 december 2023Uppdaterad 11 december 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng