Klimatverktyget Chill Path vinner Umeås nya öppna data-pris

Klimatpris Umeå

Team Norconsult vann Umeå Open Data Climate Challenge. Foto: Umeå kommun, Mostphotos

Under Umeås lokala klimattoppmöte delades för första gången priset Umeå Open Data Climate Challenge ut. Vann gjorde verktyget Chill Path som ska minska urbana värmeöar, bidra till hållbart resande och vara till hjälp för Umeås stadsplanerare.

Umeå har för andra gången i ordningen anordnat sitt lokala klimattoppmöte. Mötet är en del av kommunens klimatfärdplan där man har som mål att bli ett klimatneutralt Umeå 2040 och en klimatneutral stad 2030.

Under dagen delades priset Umeå Open Data Climate Challenge ut. Priset går till ett bidrag som skapat innovativa idéer och applikationer utifrån öppen data för att driva och stödja klimatåtgärder.

En hjälp för stadsplanerare

Vann gjorde laget Team Norconsult med bidraget Chill Path för arbetet med klimatanpassad mobilitet, som lägger till ytterligare perspektiv för Umeås stadsplanerare. Team Norconsult erhöll 50 000 kronor.

– Slutkandidaternas arbete visar på ett framstående sätt värdet av att använda öppna data för att hitta lösningar på klimatfrågan. Deras insatser bekräftar att målet med vår utmaning inte bara uppnåddes, utan överträffades. Förhoppningsvis kommer detta att inspirera till fler liknande initiativ i framtiden, säger Maria Söderlind, projektledare för Umeå Open Data.

I juryns motivering står det att verktyget kan användas för att minska urbana värmeöar och underlättar för lokalt hållbart resande. Därtill visualiserar verktyget hur våra resval påverkar naturen i närområdet. Juryn ser även att verktyget kan skalas upp för att nyttjas i andra städer.

– Vi är alla jätteglada i Chill Path-gänget. Vi vill ta den vidare för att vi ser, precis som ni, att det finns en jättestor potential, säger Sonja Sandström från Team Norconsult.

4 december 2023Uppdaterad 4 december 2023Reporter Fredrik Adolfssonhållbarhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng