Genomtänkt it i Zeppelins nya fastighet

Zeppelin är den globala Caterpilleråterförsäljaren som 2024 slår ihop det Göteborgsbaserade huvudkontoret med verkstadsverksamheten och flyttar in i en ny, egenritad fastighet. Nybygget innebär ett blankt papper för CIO Mimmi Espeland, som kan planera för smartare arbetsplatser och konferensrum med it som tjänst.

– Zeppelin är ursprungligen ett tyskt bolag, och vi säljer, hyr ut och servar Catepiller-maskiner. Vi har också exempelvis motorer till Stena Line-färjor. Vi är ungefär 11 000 anställda totalt i koncernen, säger Mimmi Espeland, CIO, Zeppelin.

Vad gör du som CIO på Zeppelin?

– Jag är ansvarig för vår Business IT i vår Strategic Bussines Unit i Norden. Vi har en central it-avdelning, och alla olika strategiska företagsverksamheter har en egen it-avdelning som arbetar mer verksamhetsnära. Jag har ett gäng personer i Danmark och Sverige, och vi är ungefär 30 personer som hjälper verksamheten, och vi arbetar också nära Tysklands centrala it-avdelning.

Vad har ni för projekt igång just nu?

– Vi har jättemånga projekt igång. Ett av de roligaste är att vi bygger nya lokaler. Vår verkstad och vårt huvudkontor i Göteborg ska flytta in under samma tak, ganska nära Landvetter flygplats. Det är lätt att det blir lite missuppfattningar när man arbetar ihop från olika platser, eftersom de på vårt huvudkontor inte har lätt tillgång till våra maskiner eller verkstadspersonal, exempelvis. Så det ska bli jättespännande att sitta ihop. Vi har arbetat med detta i flera år och ritat fastigheten från grunden.

Att få ett blankt papper, vad innebär det för dig på it?

– Det är jätteroligt, för idag kan det vara svårt att få wifi på vissa platser, och vi har inte jättebra konferensutrusning. Så det blir viktigt att våra medarbetare ska kunna sitta och arbeta överallt. När det gäller konferensrums-it håller vi på att titta på att ta in det som en tjänst. Om vi är nöjda på vårt nya huvudkontor ska vi kunna rulla ut en liknande lösning i övriga länder.

Vilka är de största utmaningarna för dig i detta projekt?

– Det har nog varit att vi har varit så många medarbetare som har olika åsikter om vad vi ska göra. Men i projektet har vi haft referensgrupper som har fångat upp alla synpunkter, och vi har lagt stor vikt vid vår kommunikation. Vi kommer att arbeta aktivitetsbaserat, så ingen får sin egen har sin egen plats. Många tänker kanske då på öppna landskap, men det är kommer det inte att vara. Vi har smårum där du kan gå undan för exempelvis digitala möten, och vi kommer att ha tysta områden, och andra typer av utrymmen.

När är ni klara?

– Vi kommer att flytta in innan sommaren 2024. Verkstaden flyttar först, under andra kvartalet, och sedan flyttar kontoren efter det. Så just nu ser vi över vilka upphandlingar vi behöver göra så att allt är klart inför flytten och så att exempelvis fiber är på plats. Det ska bli jätteroligt, säger Mimmi Espeland.  

1 december 2023Uppdaterad 5 december 2023Reporter Therese BengtnerdigitFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng