Få koll på svenska jordskalv med ny tjänst

Karta Sverige; Snsn

Den nya kartjänsten från SNSN. Foto: SNSN

Nu kan vem som helst följa jordbävningar och andra kraftiga markskakningar i Sverige och dess närområde i en ny kartjänst utvecklad av Svenska nationella seismiska nätet (SNSN) vid Uppsala universitet.

– Vi är väldigt glada över att nu kunna erbjuda denna tjänst till allmänheten. Karttjänsten bygger på automatisk detektion av seismiska händelser och en av utmaningarna för oss har varit att utveckla ett system där vi sållar bort de falska detektioner som alla automatiska system lider av, säger Björn Lund, föreståndare för SNSN, i ett pressmeddelande.

På undersidan ”Dagens seismiska händelser” kan ve som helst gå in och se de senaste två veckornas jordskalv, gruvskalv och sprängningar, i Sverige och i delar av Norge och Finland.  

Nästan 100 procent korrekt klassificering

Det tar bara några minuter från det att en mätning registreras, till att den syns på sajten. Enligt Björn Lund har systemet hittills gjort en korrekt klassificering i mellan 96 och 98 procent av fallen. Vissa händelser markeras som oklassificerade.

– Hittills har vi inte observerat ett enda fall där systemet skickat ut en falsk händelse. Kopplat till systemet finns även en nyutvecklad AI som avgör om händelsen är ett jordskalv eller kommer från en annan källa. Den här funktionen har utvecklats i ett pågående doktorandprojekt, ett arbete som inom kort kommer publiceras i en vetenskaplig tidskrift. Vår förhoppning är att allmänhet, media och myndigheter ska tycka att tjänsten är användbar, säger Björn Lund.

20 december 2023Uppdaterad 20 december 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto SNSN

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng