1 500 anställda får lämna när Spotify skär ned – igen

Spotify Huvudkontor

Spotifys kontor i New York. Foto: Adobe stock

Spotify säger upp runt 1 500 personer, vilket motsvarar 17 procent av alla anställda. Enligt vd:n Daniel Ek beror det på att bolaget blivit mer produktivt, men mindre effektivt. Detta är tredje gången i år som Spotify drar ned på personal. 

Streamingjätten Spotify aviserar nu att man för tredje gången i år kommer att dra ned på personal. Det presenteras i ett brev från Daniel Ek till de anställda. I brevet skriver han att det är “en svår men viktig dag för företaget”. 

Anledningen är att det i dagsläget finns ett gap mellan Spotifys finansiella mål och deras operativa kostnader. 

“Vi har varit mer produktiva, men mindre effektiva. Vi måste vara både och. Den ekonomiska tillväxten har bromsat dramatiskt och kapital har blivit dyrare. Spotify är inget undantag när det gäller dessa faktum”, skriver Daniel Ek i brevet. 

240 tjänster i Sverige

I Sverige berörs totalt 240 tjänster, totalt handlar det om runt 1 500 personer. Detta motsvarar 17 procent, drygt var sjätte anställd. 

Anställda som berörs direkt av nedskärningen kommer att kallas till samtal av Spotifys personalavdelning under måndagen. För dessa personer kommer det att finnas möjlighet till fem månadslöner i avgångsvederlag, beroende på hur länge man varit anställd.

I januari i år presenterade Spotify ett nedskärningspaket på 600 tjänster. I juni fick ytterligare 200 personer lämna bolaget. 

 

4 december 2023Uppdaterad 5 december 2023Reporter Fredrik Adolfssonarbetsplats

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng