Värmdö är Årets Digitaliseringskommun – här är deras tips

Värmdö Digit Kommun

Värmdö kommun tar emot pris under Kvalitetsmässan.

Värmdö blev under Kvalitetsmässan utsedda till Sveriges digitaliseringskommun 2023. Enligt kommundirektör Cecilia Lejon är bland annat bestämdhet, systematik och ett parallellt arbete med teknik och förflyttning av humankapital viktigt för att lyckas med sitt digitaliseringsarbete. 

– Jag är så stolt över att, tillsammans med mina cirka 3500 medarbetare, få ta emot det här priset. Det är verkligen ett kvitto på att det arbete vi driver varje dag ligger i framkant och gör skillnad, inte bara i organisationen, utan för alla de vi finns till för; värmdöbon, företagare och föreningar. Vi är redo att möta framtidens utmaningar och vi ska klara värdfärden, tillsammans, säger Cecilia Lejon, kommundirektör Värmdö kommun.

Utmärkelsen Årets Digitaliseringskommun delas ut vartannat år till den kommun som anses vara bäst på att använda sig av digitaliseringens möjligheter. Syftet är att inspirera och motivera till vidare utveckling. 

Juryns vinnarmotivering för Värmdö kommun lyder: 

“Med starkt ledarskap, mod och handlingskraft har man skapat en storskalig förflyttning av kultur, kompetens och förmåga att göra bättre, mer och smartare. En kommun som gått från ord till handling och satt värdet för invånare och medarbetare i första rummet. En kommun som gör, vågar, lär, syns och hörs – helt enkelt för att man bestämt sig för att göra skillnad.

Kommunen delar generöst med sig och samarbetar brett för att hitta nya lösningar tillsammans med andra. En kommun som bokstavligen tränar sina chefer och medarbetare för att göra morgondagens välfärd tillgänglig idag.”

Vilka tips har ni till andra kommuner när det kommer till digitalisering, Cecilia Lejon?

Ta ställning – bestäm er. Arbeta systematiskt och håll i, från yttersta ledning till hela organisationen. 

– Arbeta parallellt med teknik och förflyttning av humankapital. Effekten kommer när vi får ut full potential både av det digitala och det analoga. Att arbeta med digitalisering är inte att upphandla ett nytt it-system eller att köpa in en teknisk lösning, det är att transformera arbetssätt, människor och kultur.

Hur fortsätter arbetet?

– Vårt fokus 2024 kommer att handla om att hålla i, hålla ut och orka fullfölja det påbörjade arbetet. Vi arbetar vidare med invånare och företag i fokus utifrån vår princip att vi ska vara modiga, lättrörliga och stabila.

– Parallellt med det lokala arbetet kommer vi att fortsätta arbeta för ett större nationellt ansvarstagande gällande standarder och digital infrastruktur, säger Cecilia Lejon.

24 november 2023Uppdaterad 24 november 2023Reporter Fredrik Adolfssonkommun

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng