Techbranschens bidrag till BNP: rekordhöga 350 miljarder

Åsa Zetterberg (1)

Foto: Adobe stock, Techsverige

Techbranschens bidrag till Sveriges BNP uppgick till 350 miljarder kronor 2022. Detta innebär skatteintäkter på 150 miljarder, vilket överstiger statens utgifter för försvar och rättsväsende tillsammans. Det skriver Techsverige i en ny rapport. 

– Trots konjunkturen och ett osäkert omvärldsläge så fortsätter techbranschen att växa och bidra till Sveriges välstånd, säger Christina Ramm-Ericson, chefsekonom på Techsverige.  

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Techsverige har lanserat en ny rapport som visar att techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya rekordnivåer. Rapporten visar att techbranschens omsättning landade på över 1 000 miljarder kronor under 2022. 

Rapporten visar att techbranschen står för 11 procent av Sveriges export, och bidraget till BNP landade på över 350 miljarder kronor. Detta överstiger det samlade BNP-bidraget från den traditionella basindustrin. Summan innebär skatteintäkter på över 150 miljarder kronor. 

Skapats 33 000 nya techjobb

Sedan 2020 har det skapats 33 000 nya techjobb, och under Q2 2023 sysselsatte branschen mer än 265 000 personer. 

– Tech har inte bara stor betydelse för Sveriges ekonomi utan är också en underliggande förutsättning för andra branschers innovations- och konkurrenskraft och för den offentliga sektorns utveckling. Dessutom skapar techbranschens lösningar stora värden i enskilda människors vardag, för välfärden och i klimatomställningen, säger Christina Ramm-Ericson.

Danmark och Finland växer snabbare

Men allt är inte en dans på rosor. Rapporten visar att tillväxten inom tech i bland annat Danmark, Finland och Nederländerna har vuxit dubbelt så snabbt under perioden 2015-2020. Där har kraftiga digitaliseringsreformer inneburit att Sverige tappat vårt tidigare försprång. Dessutom tappar Europa mark jämfört med USA och Asien. 

– Sverige behöver en ny stark techpolitik för att säkra vår långsiktiga position som ledande technation med framgångsrika företag som skapar jobb, ekonomisk tillväxt, klimatanpassning och välfärd. Vi behöver leda utveckling och användning av den nya avancerade tekniken, de smarta lösningarna och vara digitalt konkurrenskraftiga, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på Techsverige .

22 november 2023Uppdaterad 22 november 2023Reporter Fredrik Adolfssontechsverige

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng