Svenskarnas mobilberoende växer – mest bland yngre

Kille Med Telefon I Sängen

Foto: Adobe stock

Hela 44 procent av svenskar mellan 16-74 år håller sig vakna längre än planerat på grund av sin telefonanvändning. Dessutom sträcker sig 69 procent efter mobilen direkt när de vaknar. Det och mycket mer visar en ny studie från Deloitte. 

– Överanvändning av smartphones är ett välkänt fenomen, ofta kopplat till psykisk ohälsa och koncentrationssvårigheter. Trots det visar studien att det är många som kämpar med att dra ner på sin skärmtid och ändra sina digitala vanor, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte.

Främst finns skärmproblematiken i de yngre generationerna. Bland svenskar i åldern 16-24 år anser 75 procent att de spenderar för mycket tid på sin smartphone, och 69 procent menar att de är vakna senare än planerat på kvällen på grund av mobilen. I åldern 65-75 år är motsvarande siffror 28 respektive 14 procent. Det visar Deloittes studie Digital Consumer Trends 2023 – The Scandinavian Cut. 

– Här ser vi ett starkt samband med användning av sociala medier. 69 procent av 16-24-åringar tillbringar mer än två timmar om dagen på sociala medier. I åldersgruppen 65-75 är motsvarande siffra endast 14 procent, säger Jonas Malmlund.

Generativ AI – också en generationsfråga

Efter ChatGPT:s lansering för cirka ett år sedan har generativ AI blivit ett allt vanligare fenomen i svenskarnas vardag. 29 procent i åldern 16-75 år har provat minst ett generativ AI-verktyg. Av dessa har 35 procent nyttjat det i arbetet, medan 51 procent har använt det till studier. Även här finns det demografiska skillnader då 68 procent i åldern 16-24 år har testat ett generativt AI-verktyg, jämfört med 6 procent i åldersgruppen 65-75 år. 

– Yngre generationer oroar sig också i större utsträckning över att AI på sikt kommer att leda till färre arbetstillfällen eller ersätta en del av deras roll på jobbet. Oro över att partiskhet, missförstånd och faktafel kan förekomma vid användning av AI är också utbredd över generationerna, säger Jonas Malmlund.

23 november 2023Uppdaterad 23 november 2023Reporter Fredrik Adolfssonmobil

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng