Svenska kyrkan bekräftar: Drabbade av ransomwareattack

Kyrka På Gotland

Foto: Mostphotos

Cyberattacken som förra veckan veckan drabbade Svenska kyrkan är en ransomwareattack. Det bekräftar kyrkan, som även meddelar att det har inkommit krav på lösensumma. Problemen väntas bestå flera veckor framöver. 

– Jag kan bekräfta att det är en ransomware-attack och att det har kommit in krav. Av säkerhetsskäl kan jag inte ge några detaljer om vad det är för krav, men vi kommer inte att bemöta dem, säger Pia Dahlén, kommunikationschef på kyrkokansliet, till Kyrkans tidning.

Driftstörningen i Svenska kyrkans it-system från förra veckan orsakades av en ransomwareattack. Det bekräftar kyrkan nu. 

En av alla församlingar runt om i landet som drabbats är Älvdalen, som inte kommer åt det centrala it-systemet. Bland annat kan de inte boka begravningar och dop eller uppdatera hemsidan. Problemen väntas bestå i flera veckor framöver. 

– Vi får gå över till ”back to basic”, och sedan administrera det när systemet är igång igen, säger kyrkoherden Karolina Pernling, till SVT Dalarna. 

Svenska kyrkan har anmält attacken till polisen och IMY.

29 november 2023Uppdaterad 30 november 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng