Svenska företag relativt dåliga på mobilsäkerhet

En Telefon Med Säkerhetsksköld; Svenska Flagga; Säkerhet, Mobil

Ett av fyra svenska företag saknar tekniska lösningar för sin mobilhantering, vilket kan innebära stora säkerhetsrisker. Det visar en ny undersökning från mobilsäkerhetsleverantören Soti. 

– Det är oroväckande att så många som 24 procent helt saknar tekniska lösningar för mobilhantering. Anställda ute på fältet har behov av avbrottsfri kommunikation och måste kunna ansluta digitalt oavsett var de befinner sig. Utan central hantering är det omöjligt att ha överblick och kontroll, och personalen blir extremt exponerade för tekniska problem, som i sin tur kan leda till dyr avbrottstid och stora säkerhetsrisker, säger Stefan Spendrup, nord- och västeuropachef på Soti, i ett pressmeddelande.

”Sämre” än globalt genomsnitt

I undersökningen intervjuades 350 it-ansvariga på svenska företag om hantering och användning av mobila enheter. 76 procent svarade att man har säkerhetslösningar för sina företagstelefoner i form av antingen Enterprise Mobility Management (EMM) eller Mobile Device Management (MDM).

Detta är lägre än det globala genomsnittet på 91 procent, som kommer från intervjuer av över 3 500 it-ansvariga i länder som USA, Kanada, Mexiko, Tyskland och Frankrike.

Ledning inte intresserad

Av de tillfrågade it-ledarna i Sverige anser 58 procent att man behöver bättre BI-verktyg för att mäta hur bolagets mobila enheter presterar, och lika många säger sig ha behov av bättre verktyg för att diagnostisera problem.

Dock är det bara lite drygt 4 av 10 som menar att ledningen på företaget tycker att detta är värdefulla investeringar.

– Det är alarmerande att verksamheternas ledning inte inser vikten av realtidsinsikter. En väl anpassad EMM-lösning innebär lägre kostnader, förbättrad produktivitet och förhöjd säkerhet. Det är riktigt goda argument för en solid investering. Med EMM-lösningar kan de it-ansvariga dessutom leverera affärskritiska insikter, vilket kommer att hjälpa ledningen att fatta välgrundade, datadrivna beslut, säger Stefan Spendrup.

14 november 2023Uppdaterad 14 november 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng