Sam Altman tillbaka som vd på Open AI

Sam Altman Föredetta Vd Open Ai

Efter många turer – Sam Altman återvänder till OpenAI. Foto: Adobe stock, Wikimedia Commons.

Microsofts vd Satya Nadella meddelade under måndagen att OpenAI:s avsatte vd Sam Altman skulle börja jobba på Microsoft. Under onsdagen står det klart att Altman istället återvänder till OpenAI som vd med en delvis ny styrelse.

Det var under fredagen 17 november som Sam Altman, under uppmärksammade former, avskedades som vd på OpenAI – bolaget som bland annat ligger bakom ChatGPT. 

Den officiella anledningen till avskedet var kommunikationsproblem med styrelsen, men enligt amerikanska medier var Altmans underskattning av AI:s risker ett större problem. Styrelsen ska ha ansett att Altman tonat ned riskerna kopplat till AI-utvecklingen. 

Microsoft har investerat 100 miljarder

Satya Nadellas Microsoft har investerat runt 100 miljarder kronor i OpenAI. Under helgen 18-19 november ska Microsoft och flera riskkapitalbolag som också investerat i OpenAI, ha försökt pressa styrelsen för att återinsätta Sam Altman. Något som inte lyckades. Istället var planen att Emmet Shear, medgrundare av Twitch, skulle ta över som vd. 

Under måndagen 20 november förkunnade Satya Nadella på plattformen X, att både Sam Altman och OpenAI:s tidigare styrelseordförande Greg Brockman skulle börja jobba på Microsoft istället.

På OpenAI gick 700 av totalt 770 anställda ut och krävde styrelsens avgång i ett brev då de ansåg att de misskött hanteringen av Altmans uppsägning.

Sam Altman tillbaka som vd

Under onsdagsmorgonen 22 november står det klart att Sam Altman – trots allt turer – återvänder som vd för OpenAI. Han tar även plats i en delvis ny styrelse backad av investeraren Microsoft.  

”Vi har nått en principöverenskommelse om att Sam Altman ska återvända till OpenAI som vd med en ny initial styrelse bestående av Bret Taylor som ordförande, samt Larry Summers och Adam D'Angelo. Vi samarbetar för att reda ut detaljerna. Tack så mycket för ert tålamod med detta, skriver OpenAI på X. 

20 november 2023Uppdaterad 11 december 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng