Så mycket ökar offentlig sektor sina investeringar i it-tjänster

Skåneflagga; Trafikverketskylt; Stockholms Stadshus; It Investeringar, Offentlig Sektor

Sedan 2019 har offentlig sektors investeringar i it-tjänster ökat med 25 procent. Stockholms stad följt av Trafikverket och Region Skåne tillhör de organisationer som handlat mest. Det visar en ny rapport från AI-bolaget Tendium.

I rapporten Den offantliga it-marknaden från Tendium framgår bland annat att utgifterna för it-tjänster i offentlig sektor uppgick till drygt 30 miljarder kronor under 2022. Stockholms stad satsade mest, med närmare 1,5 miljarder kronor, följt av Trafikverket och Region Skåne som investerade 1,35 respektive 1,32 miljarder kronor.

Längst ned på tio-i-topp-listan hamnade Transportstyrelsen med utgifter om knappt en halv miljard kronor.

Vidare framgår det i rapporten att en stor del av satsningarna (67 procent) sker med hjälp av stora it-tjänsteleverantörer, även om offentlig sektor totalt sett köper från it-bolag av alla storlekar.

Regioner spenderar mest i snitt

Det är regioner som i snitt spenderar mest, men totalt sett är det enligt rapporten kommuner som lägger mest pengar på it. En genomsnittsspendering för en region låg under 2022 på 287 miljoner kronor, medan beloppet för en kommun i liknande jämförelse landar på 41 miljoner kronor.

Rapporten innefattar inte offentligt ägda bolag.

Tendium Diagram

It-tjänsteutgifter för offentlig sektor, 2022. Källa: Tendium.

2 november 2023Uppdaterad 2 november 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock, Tendium

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng