Ryssland satsar på egen AI – mjukstartade med fejk-Musk på konferens

Putin Och Elon Musk

Foto: Wikimedia Commons, SciencesPo

Presidenten Vladimir Putin tycker att dagens AI-teknik är negativt inställd till Ryssland. Under helgen anordnades AI-konferensen AI Journey i Moskva där Putin förkunnade att landet ska storsatsa på egenutvecklade AI-system. Deltog gjorde även en AI-version av Elon Musk. 

– Rysk kultur avskaffas i princip i den digitala världen. Våra inhemska modeller för artificiell intelligens ska återspegla rikedomen och mångfalden av hela världens kultur, kunskap och vishet, säger Vladimir Putin. 

Presidenten menar att dagens populära AI-system är tränade på västerländsk data och därmed uttrycker sig negativt om rysk kultur. Ryssland ska nu arbeta för att ta fram bättre superdatorer och att utveckla generativ AI och stora språkmodeller.


Det stämmer att AI-utvecklingen i dagsläget styrs av västländer och det engelska språket. Enligt en ny rapport från Stanfords AI-avdelning HAI dominerar USA och Storbritannien tekniken. Det skriver Business Insider. 

Deepfake av Elon Musk

Det fanns även ihärdiga rykten om att Elon Musk skulle delta på AI-konferensen i Moskva. Det gjorde han inte. Istället konstruerades en AI-version av Musk som tackade den ryska presidenten för att ha blivit inbjuden, uppger Expressen.

27 november 2023Uppdaterad 27 november 2023Reporter Fredrik AdolfssonRyssland

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng