OpenAI öppnar App Store för AI-produkter

Sam Openai

Sam Altman, vd på OpenAI. Foto: Wikimedia commons, Adobe stock

OpenAI planerar inom kort att lansera en appbutik för AI, motsvarande App Store och Google Play, under namnet GPT Store. Där kommer utvecklare att kunna förse gemene man med AI-produkter och användarna få tillgång till färdiga tillämpningar av den eftertraktade tekniken.

Det var under en utvecklarkonferens i San Fransisco som Sam Altman, vd för OpenAI, avslöjade från scen att bolaget kommer att lansera en så kallad GPT Store. Än så länge har detaljerna varit få, men en av usparna omnämns vara framtida möjligheter för OpenAI och utvecklare att dela på intäkter.

Enligt en analys i Svd finns flera likheter med den strategi som många moderna bolag använt sig av, men som kanske Apple är allra mest kända för, det vill säga Aggregation Theory. Teorin innebär att företag samlar produkter, tjänster eller användare i samma plattform och därigenom blir svåra att konkurrera med. Andra bolag som gjort detta utöver Apple, med sin ultimata säljkanal för applikationsutvecklare, är Google med sökresultat och Amazon som plattform för produkter. Den ekonomiska vinningen blir bland annat tydlig i en studie som Apple själva genomfört, som visar att försäljningen av digitala produkter och tjänster via App Store uppgick till 1,1 biljon kronor förra året. Betalningar som bolaget direkt och indirekt tjänar på varje gång de genomförs.

GPT Store planerar att öppna i november.

7 november 2023Uppdaterad 7 november 2023Reporter Therese Bengtner

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng