Ökade it-budgetar väntas under 2024

Dator Med Kod; Radari, Rapport, It

Radar spår i sin senaste rapport en större pengapåse för landets it-avdelningar under 2024. Inte minst inom industrin behöver den inhemska produktionen stärkas med digitala verktyg.

– Sverige och svenska verksamheter har behov av att förstärka industriell utveckling och förändring i en alltmer digitaliserad värld. Geopolitiska risker och den ekonomiska utvecklingen leder till ett ökat utnyttjande av it och teknik vilket skapar sårbarheter och brister om man inte digitaliserar på ett robust sätt. Vi ser att plattformsekonomiska lösningar med fokus på digitalisering, automation och cybersäkerhet kommer växa starkt i Sverige som ett svar på rådande utveckling de kommande åren, säger Hans Werner.

Radars rapport State of the Nation 2024 ger enligt bolaget självt en ”omfattande analys av Sveriges geopolitiska, ekonomiska, regulatoriska och tekniska landskap för år 2024".

Och trots att prognoserna pekar mot en ekonomisk lågkonjunktur, spås it-sektorn få en svag men stadigvarande högkonjunktur.

– Vi tror på en ökning i efterfrågan efter it-tjänster, och att realiseringsökningen kommer att hamna på totalt 2,1 procent. It-budgetarna kommer att öka med 1,5 procent och verksamhetsfinansierad it kommer att öka med 4,4 procent, säger Hans Werner, styrelseordförande för rådgivarfirman och analysföretaget Radar.

Utmanande situation

Den geopolitiska situationen, med alltifrån ett förestående Nato-inträde till en (teknisk) maktkamp mellan USA och Kina, har enligt Radar skapat en utmanande situation för såväl enskilda verksamheter som samhället i stort.

– Vi befinner oss i en geopolitisk kamp inom energisystem, ekonomiska system och politiska system där just it och teknik också används som strategisk och taktisk spelbricka. Det korta och långa spelet mot Europa och Sverige sker inom energiområdet samt inom hybrid påverkan. Att Sverige har sökt Nato-medlemskap ökar aktiviteten kring desinformation och destabilisering mot Sverige. Länder som aktivt söker bryta sig ur energiberoenden under rysk påverkan eller ur ekonomiska och tekniska handelsmodeller under kinesisk påverkan, kommer att lyckas bäst, säger Hans Werner.

23 november 2023Uppdaterad 23 november 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng