Nytt kortnummer ska komma åt bluff-sms

Nokia Och Iphone; Säkerhet, Smishing, Spoof

7726. Det är telefonnumret dit svenskar nu kan vidarebefordra misstänkta bluff-sms, som exempelvis så kallade smishing-sms. Bakom satsningen står landets största teleoperatörer och Polisen.

Numret 7726 blir i bokstäver SPAM på en telefonens knappsats, och är ett nummer som redan finns etablerat globalt. Telekområdgivarna skriver i ett pressmeddelande att även ett svenskt projekt nu är igång sedan i våras, arrangerat av Telekområdgivarna och med operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre, samt Polisen som deltagare.

Spoofing och smishing

Tillsammans vill man motverka olika former av sms-bedrägerier. Det handlar bland annat om när bedragare visar ett annat nummer än det de ringer ifrån, så kallad spoofing, och om smishing, vilket är samma fenomen som phishing, det vill säga någon som fiskar efter personuppgifter, fast via sms.

Samtliga operatörer hänvisar nu du som får ett bluff-sms att vidarebefordra det till 7726 för att man snabbare ska bli varse om bedrägeriförsöket, och blockera avsändaren.

Vad ska du vara uppmärksam på?

  • Klicka inte på länkar i sms som du är det minsta osäker på.
  • Stäng sms:et och tänk efter om du faktiskt väntar på paket eller liknande.
  • Vid osäkerhet – ring företaget som påstår sig vara avsändare för att kontrollera om det är de som skickat sms:et eller inte.
  • Om du känner att det kan stämma, men att du är osäker, kan du prova att öppna motsvarande app, eller gå till tjänsten i en webbläsare för att kontrollera om du verkligen behöver ange kortuppgifter, betalning eller annat knutet till din beställning.

Källa: Telekområdgivarna

28 november 2023Uppdaterad 28 november 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng