Ny rapport: Produkt som tjänst bra för miljö och plånbok

Datorer I Händer; Pwc, Hållbarhet, Ekonomi

En omställning till en produkt som tjänst-modell (PaaS) kan innebära stora ekonomiska och miljömässiga vinster. Det visar en ny rapport från PwC.

– Vår kartläggning av den globala elektronikbranschen visar att cirkulära strategier i genomsnitt ger tolv procent lägre kostnader och tio procent koldioxidreducering. Elektronik har en stor negativ påverkan på flera områden. Inte minst på grund av användningen av ändliga resurser, kränkningar av mänskliga rättigheter under utvinningen av råvaror samt stora avfallsmängder från uttjänt elektronik. Dessutom har många produkter allt kortare livslängder. Det här är ohållbart för vårt klimat och samhälle, säger Natalia Lopez, rådgivare och expert inom cirkulära affärsmodeller på PwC Sverige, i ett pressmeddelande

I rapporten Future-proofing the electronics industry: The case for circular business models 2023 analyseras affärsmodeller för cirkulär ekonomi med de kommande tolv åren i fokus. En av de stora besparingarna stavas PaaS.

PaaS en vinnare

Att ställa om till produkt som tjänst (Paas), det vill säga att helt enkelt abonnera på it-produkter istället för att köpa dem, skulle kunna innebära en sänkning av operationella kostnader i den globala elektronikbranschen med i genomsnitt 31 procent fram till år 2035, motsvarande drygt 550 miljarder dollar. Det skulle också innebära en reduktion av koldioxidpåverkan med 15 procent.

– Cirkularitet har tidigare uppfattats som dyrt och olönsamt, men den här rapporten visar att det istället landar i motsatsen, speciellt med hjälp av PaaS-modeller. PaaS genererar inte bara en konsekvent inkomst utan hjälper också att bygga starkare relationer med kunder. Sedan är det kul att se att man kan börja med enklare åtgärder och se positiva resultat utan att företaget behöver göra större investeringar, säger Andreas Nobell på TCO Development som medverkat som expert i rapporten.

Kostnadsbesparingar

Återtillverkning

Materialåterbruk

Produkt som tjänst

Konsumentelektronik

12 %

13 %

27 %

ICT (Information and communications technology)

13%

17%

34%

Fordonselektronik

10%

12%

n/a

Industri- och medicinsk elektronik

12 %

16 %

36 %

Samtliga segment

12 %

15 %

31 %

Koldioxidminskningar

Återtillverkning   

Återbruk

Produkt-som-tjänst

Konsumentelektronik

2 %

31 %

36 %

ICT (Information and communications technology)

22%

32%

33%

Fordonselektronik

3%

5%

n/a

Industri- och medicinsk elektronik

6 %

9 %

8 %

Samtliga segment

10 %

15 %

15 %

Källa: PwC:s rapport Future-proofing the electronics industry: The case for circular business models 2023 

22 november 2023Uppdaterad 23 november 2023Reporter Tim LefflerhållbarhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng