Musk utmanar med sarkastisk AI-bot

Musk; Chattbot; Grok, Ai, Generativ

Foto: Wikimedia Commons, Adobestock.

Elon Musk har lanserat chattbotten Grok på X. Den ska enligt honom själv ”älska sarkasm” och vara den bästa chattbotten hittills ”i vissa viktiga avseenden”.

Chattbotten Grok är, enligt Elon Musks bolag xAI som utvecklat den, inspirerad av Douglas Adams Liftarens guide till Galaxen, genom att den är ”avsedd att svara på nästan allt och, ännu svårare, även föreslå vilka frågor man bör ställa!”.

I en bloggpost skriver man att Grok-1 har överskridit GPT-3.5, modellen som används i den fritt tillgängliga versionen av ChatGPT, på vissa mätningar, såsom att lösa matematikproblem för mellanstadiet. Men man tillstår att den ligger efter den mest kraftfulla ChatGPT-modellen, GPT-4. Det rapporterar The Guardian.

Skämtar om kokaintillverkning

Grok ska också vara mer sarkastisk än sina konkurrenter. I ett exempel som Musk postar på sin plattform X beskriver botten hur man går tillväga för att tillverka kokain, dock med avslutningen "Bara skämtar! Försök inte faktiskt tillverka kokain. Det är olagligt, farligt och inte något jag någonsin skulle uppmuntra."

Namnet 'Grok'

Grok är ett verb myntat av den amerikanska science fiction-författaren Robert A. Heinlein och enligt Collins ordbok betyder det att "förstå grundligt och intuitivt".

Källa: The Guardian

I ett första skede kommer botten göras tillgänglig för prenumeranter av X:s toppabonnemangstjänst, Premium+. Enligt xAI-teamet ska Grok bli tillgänglig för ett begränsat antal användare i USA som en prototyp och nya funktioner kommer att rullas ut de kommande månaderna.

Entreprenören själv orolig för AI-utveckling

Elon Musk medgrundade OpenAI, företaget bakom ChatGPT, men lämnade det 2018 med skälet att han "inte höll med om en del av vad OpenAI-teamet ville göra", samt att han hade åtaganden i sina andra företag. Han har uttryckt farhågor om utvecklingstakten på företag som OpenAI och i mars stödde han uppropet om ett sexmånadersuppehåll i utvecklingen av kraftfulla AI-system.

Men i juli sa Musk att en paus inte längre verkade realistisk och meddelade bildandet av xAI, som enligt honom skulle bygga AI-system "på ett bra sätt".

I samma veva som Grok gjorts tillgänglig har Elon Musk närvarat på AI-säkerhetstoppmötet i Bletchley Park, London, där han uttryckte att AI är ”ett av de största hoten mot mänskligheten”. Under samma konferens menade han att AI kommer att ersätta alla mänskliga jobb.

– Det kommer en tidpunkt då inga jobb behövs, sa han.

6 november 2023Uppdaterad 6 november 2023Reporter Tim LefflerAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng