FN-prisade public service-tjänsten i Ukraina: Ta vår kod!

Prozorro.sale är en plattform för elektroniska auktioner av statliga ägor i Ukraina. Plattformen är byggd på öppen källkod och har idag hanterat försäljningar till ett värde av över 2 miljarder euro. En molnflytt har gjort plattformen motståndskraftig trots krig, och projektets CTO Hryhorii Lehenchenko uppmanar länder som vill att ta del av koden och av Ukrainas uppbyggda expertis.

– Prozorro.sale är en plattform som tillhandahåller elektroniska auktioner för att sälja eller hyra ut statliga eller kommunala ägor i Ukraina. Vi startade 2016 som ett litet open source-projekt inom organisationen Transparency International, för att bistå konkurshotade banker med försäljningar. Sedan dess har vi växt och är idag en fullskalig, operationell plattform som finns på 20 marknader och som redan har hanterat försäljningar av tillgångar värda över två miljarder euro, säger Hryhorii Lehenchenko, CTO, Prozorro.sale.

Kan du berätta lite om tekniken bakom?

– Från första början har vi varit helt öppna; allt görs med öppen källkod. Det handlar om säkerhet och förtroende, för det är viktigt att vi är transparenta inför våra kunder. Även datan är öppen, så allt som händer i plattformen går att se i vårt API, i vårt BI-verktyg och i vår öppna portal. Det är inte raketforskning, utan öppna lösningar och tjänster som gör vad de ska göra.

Hur har detta förändrats under kriget?

– Verksamheten har påverkats, men har aldrig stannat av, inte ens under en minut. Vi hade inga auktioner under mars 2022 och funderade då på att stoppa driften eftersom det kostade oss pengar, men redan i april samma år, när vi fick de första framgångarna vid fronten, såg vi att kunder började köpa och sälja igen. Och i början av den här sommaren var vi redan tillbaka på full kapacitet.

– Ur ett teknisk perspektiv bedömde vi dock att det var för riskabelt att behålla vårt datacenter i Ukraina och flyttade därför till molnet. Det gav oss säkerhet vid eventuella attacker från till exempel missiler. Vi har klarat blackouts i Kiev utan att stängas ner.

Ni har fått FN:s public service-pris för ert arbete, eller hur?

– Ja, det är en av våra största utmärkelser. Vårt säljchef var i New York och mottog priset. Men om jag ska vara ärlig ansöker vi om ett par nomineringar om året för att världen ska få reda på vad vi gör.

Och om andra länder vill sätta upp en liknande plattform, vad har du för råd?

– Kom till oss, och ta vår kod! Den är öppen och det är bara att ta del av den. Vi delar gladeligen våra erfarenheter runt vår teknik, som är en av delarna. Den andra delen är produkten som är väldigt juridik- och ekonomi-tung, och vi är redo att bistå med vår expertis för dem som vill implementera en sådan lösning.  

– Jag ser verkligen fram emot fler länder och kommuner som vill testa vår lösning. Jag tror att det är framtiden för offentliga försäljningar.

Och vad är nästa steg för er i Ukraina?

– Med den support Ukraina får och med den framgång vi ser vid fronten, har vi en plan för framtiden som bland annat handlar om att vi ska närma oss fintech-lösningar. Det finns nämligen vissa områden som inte täcks av våra BI-lösningar, så vi måste utveckla hur vi skapar nya kopplingar mellan stat och näringsliv, säger Hryhorii Lehenchenko, CTO, Prozorro.sale.

27 november 2023Uppdaterad 29 november 2023Reporter Therese BengtnerWeb SummitFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng