Eksjöklinik röntgar med AI – kortar undersökningstider

Mr Röntgen

Foto: Adobe stock

Röntgenkliniken i Eksjö ska börja använda AI för att korta ned undersökningstiden på MR-röntgen från 30 till 27 minuter. Därigenom kan kliniken röntga 1 700 fler patienter per år. 

Röntgenkliniken i Eksjö har högst andel hyrpersonal i region Jönköpings län. För att minska personalbristen satsar kliniken nu på AI-lösningar.

Med hjälp av AI ska man korta ned undersökningstiden på MR-röntgen från 30 till 27 minuter. 

– AI gör att vi får snabbare bildinsamling från maskinen. Tre minuter per undersökning låter kanske inte så mycket, men det kommer att göra jättestor skillnad. Vi kommer kunna röntga 1700 fler patienter per år, säger Henriettae Ståhlbrandt, överläkare på röntgenkliniken Eksjö, till SVT Nyheter.

Planerar för mammografi

Nästa år planerar kliniken också att ta hjälp av AI vid mammografiundersökningar. Idag är två mammografiläkare närvarande vid varje röntgen, men när AI-produkten börjar användas kommer det bara att krävas en läkare. 

– Röntgen är väldigt datatungt och det gillar AI. Det finns nu över 300 godkända AI-lösningar i Europa inom röntgen, säger Henriettae Ståhlbrandt.

Och lösningarna är patientsäkra. 

– Vi inför inget inom vården som inte är patientsäkert. De är CE-märkta och vi genomför rigorösa kontroller innan vi börjar använda AI-lösningarna.

 

27 november 2023Uppdaterad 11 april 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng