Ett samarbete med Microsoft

Detta är Copilot för Microsoft 365

Jared Spataro under sitt anförande om Microsoft Copilot på Microsoft Ignite 2023. Foto: Microsoft

Höstens lansering av Microsoft Copilot fick inte helt oväntat bästa sändningstid under Microsoft Ignite. Det generativa AI-verktyget kan enligt Microsoft hjälpa dig att planera din dag och lösa dina arbetsuppgifter med högre kvalitet, och skapar på så sätt en effektivare vardag för både dig och din verksamhet.

– När jag började i branschen för över 30 år sedan gjorde det grafiska gränssnittet att datorer blev tillgängliga för miljoner människor, världen över. AI är ännu mer tillgängligt och ännu mer kraftfullt. Vi är dedikerade att få ut Copilot-tekniken till alla hundratals produkter vi har, säger Rajesh Jha, EVP Experiences and Devices på Microsoft, när han inleder den stora Copilot-dragningen under Microsoft Ignite.

Microsoft Graph lägger grunden

Copilot for Microsoft 365, som det officiella namnet lyder, beskrivs som ett komplett system som kan stötta dig och din verksamhet. Förenklat består det av fyra huvudsakliga komponenter: 1) stora språkmodeller (LLM); 2) Microsoft Graph, det vill säga datan i din organisation; 3) Microsoft 365 Apps; och 4) sök på webben.

För Rajesh Jha är Microsoft Graph den kanske viktigaste kuggen i detta maskineri. Den kopplar samman alla Microsofts appar och produkter, och sätter användaren i centrum.

– Jag får ofta frågan från våra kunder: Hur får jag min verksamhet att bli redo för Copilot? Och svaret är egentligen ganska enkelt: Eftersom ni arbetar i M365 finns det redan en Microsoft Graph i din organisation för dig och ditt team, och därför tar det bara några veckor, säger han.

Säkerhet hela vägen

Rajesh Jha vill också understryka att Copilot är byggt med alla Microsofts informationssäkerhetslösningar i beaktning, och all data hanteras enligt alla de regleringar som finns idag.

– Det innebär bland annat att vi har tagit till oss av den återkoppling vi fått, och nu gjort det möjligt för Copilot att transkribera ett möte utan att transkriberingen sparas, säger han.

Detta är även något som Jared Spataro, CVP, Modern Work and Business Applications, trycker på när han tar över på scen.

– Dina företagsdata kommer alltid att skyddas med Commercial Data Protection, i vår gratisvariant. Och för den som har Copilot för M365 ingår det som kallas för Enterprise-Grade Data Protection. Du har alltid kontrollen och Copilot ändrar ingenting i hanteringen av dina data, säger han.

Effektiviteten slår i taket

Är Copilot värt att investera i? Den frågan har Jared Spataro  fått av många han mött de senaste åtta månaderna.

Och nu finns ett slags svar, i form av bolagets första kvantitativa och kvalitativa mätning runt Copilot, i vilken drygt 18 000 kunder på tolv marknader har fått tycka till om verktyget.

Det framkommer bland annat att 77 procent av alla som testat Copilot inte vill arbeta utan det igen. Ungefär 7 av 10 tyckte att de blev mer produktiva och att kvaliteten på deras arbete höjdes. 3 av 4 spenderade mindre tid på att leta fram information i sina filer och 71 procent sparade tid på banala arbetsuppgifter.

Chatcopilot

Copilot summerar och föreslår arbetsuppgifter.

– Och så till mitt favoritfynd: De bästa Copilot-användarna sparade över tio timmar i månaden. Tänk vad du skulle kunna göra med tio extra timmar varje månad. Och alla dessa fynd kommer efter att Copilot bara använts under en kort tid. Det kommer bara att bli bättre, säger Jared Spataro.

Mejlar och räknar

Under presentationen får vi förstås också ta del av ett axplock av vad Copilot kan göra och hur den kan bistå sin chef, det vill säga du som använder den, genom att höja både arbetskapacitet och -kvalitet. Alltifrån hjälp att strukturera din dag utifrån dina uppgifter, till att lära sig hur du brukar svara på en viss typ av mejl beroende på innehåll, och att föreslå hur du ska svara på nästa.

Copilot är även en fena på matte, för att kunna utföra uppgifter i Excel. Men enligt Sumit Chauhan, CVP, Office Product Group, stannar det inte där.

– Vi lärde Excel hur den ska exekvera Python-kod. Och sen lärde vi Copilot Python-språket. Nu kan du med ett naturligt språk alltså be Copilot om siffror för försäljning med Excel-beräkningar och be den skapa kod för olika slags grafer med hjälp av Python, säger hon.

Copilot för bolaget

Och det senaste tillskottet som Satya Nadella berörde under sin keynote, Copilot Studio, gör att inte bara du utan hela bolaget kan bli effektivare, genom att skapa modeller med data som på ett säkert sätt hämtas från tredjepartssystem. Detta kan bilda arbetsflöden genom att all data som finns i både Microsoft Graph och andra system tillgängliggörs.

På så sätt kan alla, från HR till kundtjänst, ta del av verktyget eller ställa frågor och be Copilot lösa uppgifter.

Copilot Studio Gif

Copilot Studio förklarat med en bild.

– Ni har sett produkterna, ni har sett datan. Men det som inte framgår i datan är wow-känslan av möjligheterna som öppnar upp sig. Att ha en assistent som förstår dig och ditt arbete, och att varje dag få en känsla av ”wow, jag begriper inte hur den faktiskt klarar av det här”. Det häftigaste i detta, tycker jag, är att dessa maskiner kommer att göra våra jobb mer människocentrerade, och hjälpa oss att få ut mer glädje och nytta av vårt arbete, avslutar Jared Spataro.

22 november 2023Uppdaterad 1 december 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng