Därför är fastighetsbranschens digitalisering på efterkälken

Lägenheter Stockholm

Foto: Adobe stock

Majoriteten av svenska fastighetsägare tycker att det är viktigt att digitalisera sina fastigheter, men har trots detta svårt att komma till skott. Andra saker prioriteras och det finns en brist på kompetens på området. Det visar en ny undersökning.

 

– Det är klart oroande att många inte prioriterar och avsätter budget för att digitalisera. Som jag ser det riskerar hela fastighetsbranschen att halka efter. AI blir en allt större del av flera branscher och fastighetsägarna måste haka på tåget. Bara det faktum att man kan ta datadrivna beslut som kan öka effektiviteten borde vara skäl nog att prioritera den här frågan, säger Henrik Hammarström, chef för B2B Globalconnect Sverige.

Globalconnect har genomfört en ny undersökning där man intervjuat 300 fastighetsägare. Av dessa tycker de allra flesta att digitalisering av fastigheter är viktigt, men de har svårt att lyckas. Tiden räcker inte till, andra saker prioriteras och det råder brist på nödvändig kompetens. 

"Svårt att hinna med"

Majoriteten av alla fastighetsägare har påbörjat sin digitalisering, vilket exempelvis kan handla om digitala verktyg för hyreskontrakt, bokning av tvättstuga eller säkerhets- och passeringssystem. Men endast en av tio anser sig ha kommit långt i sin digitaliseringsprocess.

– Det är svårt tidsmässigt att hinna med normal drift parallellt med att implementera nya system, säger en av de svarande i undersökningen.

Större bolag mer digitala

Fastighetsbolagen med högre omsättning tenderar att ha kommit längre i digitaliseringsarbetet jämfört med bolagen som har lägre omsättning. 

Enligt deltagarna är de främsta drivkrafterna till digitalisering att minska sina omkostnader och kunna få en bättre översyn av verksamheten. 

– Det är tydligt att digitaliseringen blir en kostnadsfråga. Fastighetsägarna måste identifiera annat som kan prioriteras ner för att kunna komma vidare. Undersökningen visar ju att man förstår att man kan minska kostnaderna. På en lite längre sikt kommer digitaliseringen i många fall betala sig själv, säger Henrik Hammarström.

24 november 2023Uppdaterad 24 november 2023Reporter Fredrik Adolfssonfastighet

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng