Ett samarbete med Microsoft

Copilot och AI-boom i fokus under Satya Nadellas keynote på MS Ignite

Copilot Studio; Ms Azure Maia 11; Satya Nadella; Microsoft Ignite, Ai, Keynote

Satya Nadella och några av nyheterna under Microsoft Ignite 2023. Foto: Microsoft

Copilot Studio och AI-chipet var två av de största nyheterna under Satya Nadellas keynote under den första dagen på Microsoft Ignite 2023. Generativ AI genomsyrade Microsoft CEO:ns anförande som i stora drag handlade om å ena sidan den datorkraften som möjliggör tekniken, å andra sidan det självförverkligande som en ständig AI-medhjälpare kan ge oss.

Årets Microsoft Ignite började med en kort film som speglade det alla tittare troligen tänkte på: lanseringen av Microsoft Copilot. Microsofts CEO Satya Nadella äntrade därefter scenen för sin keynote.

– Vi har tolv fantastiska månader bakom oss och det är svårt att förstå att det bara är ett år sedan ChatGPT kom ut. Nu är AI inte längre enbart en ny och intressant teknik som vi snackar om, utan nu hjälper den oss att bli säkrare och bidrar till riktiga produktivitetsnyttor. Det är något som kan lösa världsproblem, och det får oss som bygger det att bli exalterade, inleder han med.

Inte helt oväntat låg i stort sett allt fokus under den timmeslånga keynoten på AI – från Microsoft Cloud och AI-infrastrukturen som möjliggörare, till lanseringen av nyheten Copilot Studio.

Från Copilot till Copilot Studio

Många it-intresserade har vid det här laget hört talas om Microsoft Copilot: Varje Microsoft-användares nya AI-medhjälpare som kan sammanfatta möten, fixa snygga Power Point-presentationer, svara på frågor och analysera data. ”Vi är ’The Copilot Company’”, förkunnade Satya Nadella, och tydliggjorde att sökmotorn Bing numera stavas microsoft.copilot.com, och att alla med ett Microsoft-konto kan vända sig dit för att på ett säkert sätt upptäcka och använda AI-tjänsten.

Men den stora nyheten var att det redan nu finns ytterligare en uppgraderad variant: Microsoft Copilot Studio.

– Med Copilot Studio kan du bygga skräddarsydda GPT:er och skapa nya plugg-in. Copilot Studio har även förmåga att på ett säkert och reglerat sätt läsa in data från andra verksamhetssystem som inte kommer från Microsoft. På så sätt kan du exempelvis ställa frågor om budget för kommande kvartal eller ta hjälp för att fasa in nya medarbetare.

Världens dator och nytt AI-chip

Copilot Studio-nyheterna lanserades närmare slutet av keynoten. Innan dess gick Satya Nadella systematiskt igenom vägen till bolagets senaste mjukvarusatsningar.

Ai Vägen

Från Microsoft Azure till Copilot Studio.

Allting började med vad han kallar ”The World’s Computer”, alltså Microsoft Azure. Det är denna världsomspännande molnstruktur, med den senaste chip- och transistortekniken, som enligt Nadella möjliggör den AI-boom vi ser och fortsatt kommer att se.

Även på denna avancerade basnivå lanserades en nyhet i form av det Microsoftutvecklade AI-chipet Maia 100.

– Maia 100 är utvecklat för att klara av stora arbetsmängder såsom LLM-träning. Det är byggt med 105 miljarder transistorer och är ett av de största chipsen som kan tillverkas med dagens teknik. Det testas redan på våra egna AI-tjänster och kommer framöver att bli tillgängligt för andra tjänster.

Partnerskapet med Nvidia

Att vara världens dator kräver nära samarbete med partners som kan hjälpa till att bygga dessa avancerade datacenter. AMD, Intel och Nvidia är några av dessa, förklarade Microsoft-vd:n, och bjöd upp just Nvidias CEO Jen-Hsun "Jensen" Huang på scen.

Samarbetet dessa bolag emellan har enligt båda chefer fördjupats rejält, inte minst under de senaste tolv AI-intensiva månaderna. De pratade om hur de tillsammans har byggt två av världens snabbaste AI-superdatorer på rekordtid, och om hur man drar nytta av varandras verksamheter.

För Jensen Huang är detta års generativ-AI-boom det största som hänt de senaste 40 åren i branschen.

Nadella Och Huang

Satya Nadella och Jensen Huang.

– För mig är detta större än pc:n; det är större än mobilitet; det är större än internet. Första vågen var alla otroliga startups likt Open AI, som startade den här utvecklingen. Nu går vi in i andra vågen som kickar igång med Copilot och gör att generativ AI tar sig in i näringslivet. Den tredje vågen kommer att handla om AI inom de stora, tunga industrierna i takt med att dessa digitaliseras, säger han.

“Stärka oss människor”

Avslutningsvis resonerade Satya Nadella om framtiden i form av AI:s betydelse för mixed reality (MR) och för kvantberäkningar – två områden där Microsoft arbetar intensivt för att med AI och MR underlätta i fabriksmiljöer och för att med AI och kvantteknik kunna skapa nya, potentiella läkemedelsmolekyler på rekordtid.

– Till syvende och sist handlar denna AI-transformation om att stärka oss människor i våra karriärer, i våra samhällen och i våra länder. Det handlar om att stärka våra organisationer att kunna göra mer. Tänk om åtta miljarder människor hade en personlig lärare, doktor eller mentor. Jag tror att detta är inom räckhåll och att vi håller på att göra det omöjligt möjligt, avslutar Satya Nadella. 

 

Detta är den första av tre artiklar som Voister publicerar från Microsoft Ignite 2023.

16 november 2023Uppdaterad 20 november 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng