Amazons nya chattbot för företag

Aws På Mobiltelefon; Q, Ai, Amazon

I veckan introducerade Amazon en chattbot vid namn Q, främst designad för arbetsplatsanvändning. Tjänsten kan interagera med över 40 företagssystem och kommer att kosta 20 dollar per användare och månad.

AI-botten presenterades under Amazon Web Services' Reinvent-konferens i Las Vegas och utgör bolagets senaste storsatsning inom generativ AI. Det rapporterar CNBC.

Q:s marknadsdebut kommer ungefär ett år efter framträdandet av OpenAI:s ChatGPT. Namnet Q inspirerades antingen av karaktären med samma namn i James Bond-filmerna eller av Q från Star Trek-serien, beroende på vilken ledare inom AWS man frågar.

En förstaversion av Q är nu tillgänglig med flera gratisfunktioner. Efter provperioden kommer företagsanvändare få betala 20 dollar per person och månad för tillgång. En version med extra funktioner för utvecklare och andra it-specialister kommer att finnas för 25 dollar per person och månad.

Kan diskutera med flera system

Inledningsvis kommer Q att fungera som stöd för att hjälpa användare att förstå AWS-funktioner och lösa eventuella problem. Enligt Adam Selipsky, vd för AWS, kommer användarna att kunna samverka med Q genom olika kommunikationsappar som Salesforce's Slack och textredigeringsprogram för mjukvaruutvecklare. Dess användning kommer även att integreras i AWS:s online Management Console.

Tjänsten kommer att kunna integrera sig med över 40 företagssystem. Detta möjliggör diskussioner för användare med Q om information som lagras i exempelvis Microsoft 365, Dropbox, Salesforce, Zendesk samt AWS:s S3-datlagringstjänst.

”Banbrytande lösning”

Steven Dickens, vice president och ledare för teknikforskningsföretaget Futurum Group, ser AWS Q som en banbrytande lösning för kunder som navigerar mellan ett flertal tjänstealternativ. Genom att undvika att skapa separata AI-assistenter för varje tjänst förväntas Q bli omfattande använd både av utvecklare och molnadministratörer.

29 november 2023Uppdaterad 29 november 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng