28 länder enade - ska arbeta ihop för AI-säkerhet

Rishi Sunak

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Foto: Adobe stock, Flickr @Number10

EU samt flera stora länder såsom Kina, USA och Indien har undertecknat nya Bletchley Declaration. Deklarationen kommer att utgöra ett gemensamt förhållningssätt för att övervaka utvecklingen av AI, och se till att tekniken utvecklas på ett säkert sätt. 

Under veckan har toppmötet AI Safety Summit anordnats i Bletchley Park i England. Där har de 28 deltagande länderna tillsammans med EU skrivit under Bletchley-deklarationen, för att utforma en gemensam linje för att övervaka utvecklingen av AI. 

I deklarationen uppmanas medlemsländerna att ta fram en strategi för att kontrollera framtida risker, såsom kärnvapenkrig, kemiska krig eller biologiska krig, som kan uppstå till följd av AI. Länderna ska identifiera AI-säkerhetsrisker av intresse och därefter bygga upp en gemensam vetenskaplig och evidensbaserad förståelse av dessa.

I deklarationen står även att varje medlemsland ska bygga upp riskbaserade policyer för att garantera säkerheten. 

Under AI Safety Summit berättade även Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak att man, med stöd av FN, enats om att inrätta en internationell AI-panel - likt den internationella klimatpanelen IPCC. 

Därtill ska stora techföretag som deltagit på toppmötet, såsom Google, OpenAI och Microsoft, ha gått med på en princip om att tillsammans med myndigheter säkerhetstesta nya AI-modeller på förhand, innan de släpps ut till allmänheten.

3 november 2023Uppdaterad 3 november 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng