USA uppdaterar chip-blockad mot Kina

Amerikanska Och Kinesiska Flaggan På Ett Kretskort; Halvledare, Chips

Bidenadministrationen har meddelat att man inför nya restriktioner gällande datachip-export till Kina. Skälet är att kryphål har hittats i den tidigare lagen från oktober som skulle sätta stopp för exporten.

Blockaden är bland annat utformad för att hindra att kinesisk militär att få tillgång till avancerad halvledare och annan teknisk utrustning. Det rapporterar bland annat BBC.

Chiptillverkaren Nvidia meddelar att försäljningen av två av bolagets mest avancerade AI-chip, utvecklade för just den kinesiska marknaden, onekligen kommer att påverkas. Nvidia spås bli det bolag som drabbas hårdast av förbudet eftersom Kina står för 25 procent av bolagets inkomster.

"Skadar amerikansk halvledarekosystem"

Kinas utrikesdepartement har kallat restriktionerna för en ”politiskt framtvingad frikoppling”, medan USA hävdar att det inte handlar om att man vill skada Kina ekonomiskt.

Även The Semiconductor Industry Association i USA ställer sig tveksamma inför exportförbudet. Organisationen, som representerar 99 procent av 99 procent av den amerikanska halvlledarindustrin, tycker att lagen är för bred och att den ”riskerar att skada det amerikanska halvledarekosystemet utan att främja nationell säkerhet, eftersom utländska kunder uppmuntras att leta efter leverantörer någon annanstans”.

19 oktober 2023Uppdaterad 19 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng