Tre av tio behöver kompetensutveckling på grund av AI

Personer På Kontor

Foto: Adobe Stock

Tre av tio anser att de är i behov av kompetensutveckling på grund av AI och var tionde är rädd för att bli av med jobbet på grund av tekniken. Det och mycket mer visar en ny undersökning från Lernia. 

Nästan var femte svensk, nämligen 18 procent, använder AI-verktyg på jobbet idag. Men det finns en viss oro för tekniken, 27 procent tror att de i hög utsträckning behöver förändra sin kompetens på grund av AI. 

Nio procent är oroliga för att förlora sin anställning på grund av AI. Samtidigt är hela 17 procent oroliga över att bli av med jobbet på grund av det ekonomiska läget. Det visar en ny undersökning från kompetensförsörjningsföretaget Lernia, som genomförts av Demoskop och besvarats av över 5 000 svenskar. 

Sett över hela landet tror färre än hälften, 45 procent, att arbetsmarknaden kommer att utvecklas positivt i länet där de bor. Boende i norra Sverige är mer optimistiska än snittet, i Norrbotten och Västerbotten ser 73 procent respektive 64 procent positivt på arbetsmarknadens utveckling framåt.

20 procent upplever sig inte attraktiva 

Samtidigt tror var femte person att de inte har rätt kompetens för att vara attraktiva på arbetsmarknaden. Av dessa kan hela 59 procent tänka sig att skola om sig, och hela 74 procent ser byte av bransch som en möjlighet.  

– Det finns flera parallella makrotrender som ställer nya och höga krav på arbetsmarknaden. Trots det ekonomiska läget finns det en stor kompetensbrist. Den accelereras av den tekniska utvecklingen. För att vara attraktiv på arbetsmarknaden är kontinuerlig kompetensutvecklingen lösningen, men också att finnas där jobben finns, säger Veronica Rörsgård, vd på Lernia.

26 oktober 2023Uppdaterad 13 december 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng