Telias nya 5G-transportkorridorer

Lastbil På Väg I Sverige Under Hösten; 5G, Telia, Ericsson

Telia utvecklar 150 kilometer så kallade 5G-transportkorridorer på bland annat E4 och E18. Här hoppas man kunna utföra fullskaliga tester för smarta transportlösningar under 2024.

– Vi bygger en unik 5G-infrastruktur som kommer att nå offentliga miljöer. Genom att uppgradera det befintliga 5G-nätet och koppla på Northstars innovationsnät längs strategiskt utvalda sträckor i industritäta regioner etablerar vi transportkorridorer som möjliggör för fordon att kunna växla mellan lokala dedikerade mobilnät och det publika 5G-nätet, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telia företagsaffär, i ett pressmeddelande.

En sträcka för automatiserade fordon

Genom programmet Northstar satsar Telia och Ericsson på 5G-innovation inom industrin. Målet med 5G-transportkoridoerna är att automatiserade fordon ska kunna färdas från en logistikhubb till en annan. Exempelvis ska en smart lastbil kunna starta vid en hamn och köra ut på en motorväg med en lageranläggning som slutdestination.

Just nu byggs dessa korridorer bland annat på E4 mellan Södertälje och Nyköping, på E18 mellan Danderyd och Kapellskär, och på Riksväg 40 på sträckor mellan Borås och Göteborg.

– Detta är ett otroligt viktigt steg för oss och våra partners i innovationsprogrammet Northstar, och en viktig pusselbit i etableringen av en nordeuropeisk transportkorridor för att testa och utveckla system för uppkopplade och autonoma fordon, som självkörande elektriska lastbilar. Dessa transportkorridorer är en ny unik teknisk förmåga som kommer att bli avgörande för att kunna införa nya smartare och mer hållbara transportlösningar i samhället på ett tryggt och säkert sätt, säger Magnus Leonhardt.

Om Northstar

Innovationsprogrammen Northstar, som lanserades av Telia och Ericsson i februari 2023, fokuserar inledningsvis på fordonsindustrin och utvecklingen av smarta och hållbara transportlösningar. I dagsläget deltar bland annat Asta Zero och nyligen anslutna Luleå Tekniska Universitet, och en handfull utvalda företag.

Rent tekniskt består innovationsnätet i Northstar av ett nytt så kallat 5G-core-nät, själva hjärnan i ett mobilnät, som är integrerat mot Telias befintliga, publika 5G-nät. Företag kan också bygga lokala nät på exempelvis testsajter eller forskningsanläggningar och koppla upp dessa mot innovationsnätet, oavsett var i Sverige de är verksamma.

6 oktober 2023Uppdaterad 6 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng