Sverige halkar efter i europeisk digitaliseringsrankning

Sverige Eu Flaggor

Foto: Adobe stock

Sverige tappar ytterligare en placering i rankningen av digitaliseringsgraden bland offentliga förvaltningar i Europa. Sverige hamnar på 16:e plats och placerar sig därmed sist av de nordiska länderna.

Capgemini har på uppdrag av EU-kommissionen genomfört eGovernment Benchmark, en årlig rapport som utvärderar mer än 15 000 statliga europeiska webbplatser i 35 länder. 

Sverige höjer i år sitt digitaliseringsbetyg från 74 till 77 procent, men faller ändå en placering och hamnar på 16:e plats. 

– Rankningen stämmer förstås inte med Sveriges självbild som en framstående it-nation. Bara under det senaste året har Turkiet gått om oss med stormsteg. Svensk offentlig sektor lyckas inte ta tillvara på att vi har en bra bredbandsutbyggnad, välutbildad befolkning och ett väl digitaliserat näringsliv, säger Lars Kullberg, ansvarig för offentlig sektor på Capgemini.

Bäst i Norden är Island som placerar sig fyra med ett digitaliseringsbetyg på 88 procent, följt av Finland på femte plats (86 procent), Danmark på åttonde plats (85 procent) och Norge på 11:e plats (80 procent). 

Toppar listan gör Malta och Estland som enligt rankningen har de mest användarvänliga, transparenta och internationellt orienterade webbplatserna med flest möjligheter till elektronisk identifiering. 

Decentraliserad förvaltningsmodell

Enligt Lars Kullberg kan Sveriges decentraliserade förvaltningsmodell vara en viktig förklaring till att Sverige hamnar efter. 

– Sveriges förvaltningsmodell gör att beslut om vilka e-tjänster som ska finnas och hur dessa ska se ut till stor del fattas av varje aktör var för sig. Det kräver en ökad samverkan mellan aktörerna med allt vad det innebär i form av delning av data och gemensamma lösningar, vilket tar för lång tid och gör att Sverige halkar efter, säger Lars Kullberg.

5 oktober 2023Uppdaterad 5 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng