Sverige femma på distansarbete – bättre än Finland och Norge

Distansarbete Teams Möte

Foto: Adobe stock

Sverige klättrar två placeringar och hamnar nu på femte plats i en undersökning som mäter de bästa länderna för distansarbete. Med femteplatsen placerar sig Sverige före både Finland och Norge. På första plats återfinns Danmark. 

GRWI (Global Remote Work Index) är ett index som skapades 2022 med syftet att rangordna vilka länder som det är bäst att distansarbeta i. 

I år har 108 länder utvärderats, jämfört med 66 länder 2022. Sverige kommer femma på årets lista och klättrar därmed två placeringar från fjolårets sjundeplats. 

Analysen sker baserat på kriterierna:

Cybersäkerhet – infrastruktur, insatskapacitet och rättsliga åtgärder. Här placerar sig Sverige på en 21:a plats. 

Ekonomisk trygghet – attraktiva turismförhållanden, språkkunskaper i engelska, levnadskostnad och sjukvård. Sverige kommer här på sjundeplats.

Digital och fysisk infrastruktur – internetkvalitet, pris, nätverksinfrastruktur, digitalisering av myndigheter och fysisk infrastruktur. Sverige landar på en niondeplats. 

Social trygghet – personliga rättigheter, inklusivitet och säkerhet. Sverige hamnar på en 15:e plats. Här har vår låga säkerhetsrankning (64:e plats) en stor påverkan på det relativt låga betyget.

Sverige bättre än Finland och Norge

Danmark placerar sig högst upp på listan över vilka länder som är bäst att distansjobba i, följt av Nederländerna, Tyskland, Spanien och Sverige. Finland kommer på 11:e plats och Norge på 20:e plats. 

– Trots att många stora teknikföretag nyligen börjat återvända till kontorsarbete och anammat en mer hybrid arbetsform så är distansarbete här för att stanna. Det är inte bara en trend, utan ett banbrytande skifte i hur vi arbetar och skapar balans mellan jobb och fritid. Att välkomna distansarbete stärker våra teams förmåga att arbeta med full kapacitet oavsett geografiska begränsningar, säger Donatas Tamelis, vd för NordLayer, företaget som genomförde listan. 

18 oktober 2023Uppdaterad 19 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonarbetsplats

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng