Svenskar negativa till digital övervakning på jobbet

Sverige Digital Övervakning Anställda

Foto: Adobe stock

Att arbetsgivare digitalt övervakar sina anställda blir allt vanligare. I Sverige är kunskapen på ämnet låg – endast en av tre arbetstagare vet om arbetsgivaren mäter deras produktivitet. Samtidigt skulle sex av tio känna en stress om så var fallet. Det visar en undersökning från Futurion.

Med en allt mer välutvecklad övervakningsteknik kan arbetsgivare övervaka sina anställda, samt få signaler om vilka som planerar att byta jobb eller be om löneökningar. Datainsamlingen kan även hjälpa arbetsgivaren att identifiera topp- och lågpresterande anställda och analysera deras arbetsvanor.

Den här typen av övervakning blir allt vanligare runt om i världen, och nu har tankesmedjan Futurion undersökt svenskarnas inställning till fenomenet.

Undersökningen visar en relativt låg kännedom om digital övervakning bland arbetstagarna. En av tre vet nämligen inte om arbetsgivaren digitalt mäter de anställdas produktivitet. 

Majoriteten skulle känna oro

Samtidigt svarar drygt sex av tio arbetstagare att de skulle känna en stress om deras arbetsgivare mätte deras produktivitet digitalt. 52 procent skulle känna oro. Tre av fyra menar att en sådan övervakning innebär ett intrång på den personliga integriteten. Därtill är 18 procent beredda att minska sin lön för att slippa denna övervakning.

Arbetsgivarens vanligaste argument för digital övervakning är maximerad produktivitet. Enligt Futurion finns dock forskning som tyder på att produktiviteten inte ökar med mer övervakning. I undersökningen svarar även 68 procent att de inte skulle ta färre pauser om de visste att deras aktivitet övervakas digitalt av arbetsgivaren. 

"Sverige borde utreda omfattningen"

Enligt digitaliseringsexperten Mattias Beijmo sker övervakningen ofta i hemlighet, och utvecklingen påskyndades via covidpandemin och det ökade distansarbetet. I Danmark har både myndigheter och fackförbund undersökt frågan. Futurion anser nu att Sverige borde följa efter och reda ut hur utbredd den digitala övervakningen är på våra arbetsplatser. 

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Futurion. Man har genomfört 1 068 intervjuer med slumpmässiga personer vars arbetsgivare tillhandahåller mobil och/eller dator. 

17 oktober 2023Uppdaterad 17 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonintegritet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng