Svårt att tjäna pengar på generativ AI

Chat Gpt Generativ Ai

Foto: Adobe stock.

Som bekant har generativ AI gjort sitt intåg på allvar under det senaste året. Dock är det fortfarande ett svårt område att tjäna pengar på, då kostnaderna för företag att utveckla och drifta AI-lösningarna är högre än intäkterna som genereras. 

Företag som utvecklar generativa AI-lösningar har tagit emot en hel del investeringspengar under det senaste året. Därtill har företag som exempelvis Google och Microsoft investerat miljardsummor på att utveckla egna lösningar. 

Enligt Wall Street Journal är dock företagens intäkter från lösningarna relativt obetydliga jämfört med vad de kostar att utveckla och driva. Utgifterna är höga både på grund av dyr hårdvara och den kraftiga mängden energi som krävs för att driva dem. 

Exempel på lösningar som kostar mer än de smakar är Microsofts Github Copilot och OpenAI:s ChatGPT. Enligt Wall Street Journal kostar Github Copilot 10 dollar i månaden men Microsoft förlorar i snitt 20 dollar per användare i månaden. Och Washington Post uppger att chattbottar som ChatGPT kostar mer för de utvecklande företagen än vad de tjänar på dessa varje gång någon använder dem. 

Nu återstår att se om företag lyckas hitta en intäktsmodell som gör generativa AI-lösningar mer lönsamma, alternativt billigare att drifta. 

 

12 oktober 2023Uppdaterad 12 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssongenerativ AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng