Stor nedgång för investeringar i klimatteknik

Fabrik Co2

Foto: Adobe stock

Ekonomisk osäkerhet och geopolitisk oro innebär att satsningar inom klimatteknik minskar kraftigt. Investeringarna är nu tillbaka på samma nivå som 2018. Det visar en global rapport från PWC. 

Enligt PWC:s rapport State of Climate Tech har riskkapitalets och Private Equity-aktörernas investeringar i klimatteknik fallit med 40 procent i år. Därmed är investeringarna på samma nivå som för fem år sedan. 

– Det är oroande att satsningarna har minskat så drastiskt i en tid då klimatteknik behövs som mest. Samtidigt finns nu stora möjligheter för investerare eftersom behovet av klimattekniska innovationer bara kommer att öka, säger David Ringmar, ansvarig för hållbarhetsrådgivning på PWC Sverige. 

Framsteg inom industrisektorn 

Det finns dock vissa ljusglimtar. Inom den utsläppstunga industrisektorn har investeringarna i klimatteknik ökat. Under perioden 2013 till tredje kvartalet 2022 gick mindre än åtta procent av klimatteknikinvesteringarna till industribolag, mellan Q4 2022 och Q3 i år ökade andelen till 14 procent. 

– Vi märker tydligt att riskkapitalet och PE-aktörerna lägger mer fokus på startup-bolag med en affär inom utsläppsminskande teknik. Ökningen är till exempel 39 procent under det senaste året när det gäller teknik för infångande och lagring av koldioxid. Tittar vi på teknik för grön vätgas är ökningen hela 64 procent, säger David Ringmar.

1 november 2023Uppdaterad 1 november 2023Reporter Fredrik Adolfssonhållbarhet

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng