Så städar kommunägda Unikom upp i app-djungeln

Linda Lopez, Unikom. Foto: Fredrik Kron/Voister, Adobestock

Ordning och reda bland appar och system är en förutsättning för att kunna testa nya teknologier. Dessutom sparar det pengar och ökar säkerheten och effektiviteten. Linda Lopez, digitaliseringsstrateg på skånska Unikom, arbetar just nu med en vitlista av appar inom skolväsendet. Metoden hoppas hon kunna applicera på andra områden längre fram.

– Jag försöker skapa samverkan mellan oss sex kommuner som ingår i Unikom-familjen. För mig handlar det om att på utbildningsområdet föra samman rätt personer som arbetar med verksamhetsutveckling inom utbildning, för att hitta gemensamma saker att arbeta tillsammans med. Jag försöker också att sätta en strategi för en gemensam systemkartläggning och systemförvaltningsmodell. Även då handlar det mycket om att pussla och om att para ihop rätt personer, säger Linda Lopez, digitaliseringsstrateg på Unikom, ett it-bolag som ägs av de skånska kommunerna Hörby, Höör, Östra Göinge, Osby, Sjöbo och Bromölla.

Har ni något särskilt projekt igång just nu?

– Vi har många projekt igång, och ett som ligger mig varmt om hjärtat handlar om en så kallad vitlista. Utbildningsområdena har enats om att man behöver ha en gemensam lista med granskade och godkända appar. Idag har vi en flora på ungefär 1 300 till 1 500 appar ute i kommunerna, och för många av dem är inte granskningsprocessen fullbordad. Vi utvecklar nu därför en e-tjänst i vilken vi plockar in och granskar pedagogernas app-behov. De som godkänns publiceras på en vitlista. Denna metod kan sedan skalas upp och anpassas för andra verksamheter, men vi har börjat på utbildningsområdet och det är jätteroligt. Ordning och reda!

Och när ni har lite mer ordning och reda, vad kommer det att innebära för er?

– Vitlistan kommer göra att vi faktiskt får koll på vad det är för appar som används ute i skolor och i den pedagogiska verksamheten. Det är den absolut största vinsten. Men det innebär också att vi inte lägger massa onödiga pengar på appar, om vi redan har appar som gör samma sak.  

Du nämnde också systemkartläggning. Vad händer på den fronten?

– Ganska mycket. Vi har hittat ett gemensamt sätt att dokumentera våra system i våra sex kommuner. Det arbetet pågår nu, och det handlar om alltifrån avtalstider till informationssäkerhet. Det är ett ganska stort arbete när det är så många kommuner inblandade eftersom det finns väldigt många system. Men när detta är färdigt har vi ordning och reda även på den här fronten. Och förmodligen sparar vi pengar och skapar förutsättningar för lite roligare grejer än bara städning.

Vad hoppas du på om ett till tre år?

– När vi har fått koll på våra system och när vår gemensamma förvaltningsmodell är klar, tror och hoppas jag att vi kan lyfta blicken och börja titta på sådant som AI och öppna data, med mera. Sådant som är på gång och som alla pratar om, men som förutsätter att vissa bitar är på plats.

5 oktober 2023Uppdaterad 9 oktober 2023Reporter Therese Bengtnerit i skolan

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng