Så ska Lessebo kommun gå starkare ur det ekonomiska läget

Person Lägger Pengar I Spargris; Viktor Ojansivu, It Chef, Lessebo Kommun; It Arenan, Digit, Växjö

Viktor Ojansivu, it-chef på Lessebo kommun. Foto: Adobe stock, Daniel Johansson.

Sverige befinner sig i ett ekonomiskt tufft läge som slår hårt mot offentlig sektor. Många kommuner kommer inte att få ihop sin budget i år eller ens nästa år. För Viktor Ojansivu, it-chef på Lessebo kommun, handlar hans uppdrag mycket om att bibehålla och utveckla digitalisering utan att det kostar mer. 

– Vi har kommit väldigt långt i att effektivisera vår it-miljö och kan nu titta på hela block. Här gäller det att titta på hela tjänsteområden, vrida och vända, för att se så att vi har en så effektiv leverans som möjligt. Vi behöver vidmakthålla leveransnivån och höja säkerheten samtidigt som vi skapar utrymme att kunna flytta budget till digitalisering och verksamhetsutveckling.

Drar nytta av större kommuner

En av utmaningarna för en liten kommun som Lessebo är enligt Viktor Ojansivu att verksamheterna, med få anställda, ska hinna tillvarata bra initiativ. Den problematiken bemöter kommunen genom att ta stöd i andra större kommuner, såsom närliggande Växjö kommun där Viktor Ojansivu tidigare arbetat. 

– Samverkan blir jätteviktigt för oss. Exempelvis kan vi dra nytta av större kommuner i gemensamma upphandlingar. Ibland får vi också köpa in innovationskraft och förändringskraft, och då gäller det att hitta klockrena exempel att göra business case på så att vi ser att vi kan få igen investeringen på ett, två eller tre år.

Nytta i fokus

Det ekonomiska läget är inte bara av ondo. Viktor Ojansivu tycker att det sätter fokus på att digitalisera det viktigaste först.

– I förvaltningen har man kanske historiskt haft en press på sig att digitalisera för digitaliseringens skull, vilket kan skapa en viss motvilja. Det är jätteviktigt att hela tiden prata nytta, och det är ett bra exempel på hur tuffa tider kan göra oss starkare.

Vilka fördelar har ni som liten kommun i det här läget?

– Utifrån vår sits som en av Sveriges minsta kommuner kan vi omöjligt vara först eller snabbast, men vi är en väldigt effektiv organisation som har väldigt korta beslutsvägar. Så det handlar om att omvärldsbevaka och hitta goda exempel, och sen implementera dem snabbt. Specifikt för Lessebo har vi också en kontinuitet i kommunledningen som är positiv och beslutsfattarna är väl inkörda i organisationen.

Framåt hoppas Viktor Ojansivu på många bra dialoger med andra kommuner.

– Vi har stora möjligheter om vi får till öppna och ärliga dialoger kommuner emellan, där vi inte bara lyfter framgångssagor och hamnar i ”vi är så bra på detta”, utan hittar gemensamma punkter som gör ont och jobbar på dem tillsammans.

20 oktober 2023Uppdaterad 24 oktober 2023Reporter Therese Bengtnerdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng