Regeringen: Skärmkrav i förskolan försvinner

Barn Med Padda; Edolm, Skolminister; Förskola, Digitalisering

Regeringen tar bort det krav som finns idag på att digitala verktyg ska användas i förskolan. Enligt skolministern lutar man sig delvis på den forskning som visar att för mycket skärmtid, för tidigt, kan få negativa effekter för barn.

 

– Vetenskapen är tydlig med att för mycket skärmtid har negativa effekter för små barn. Det försenar både inlärningen och språkutvecklingen. Det kan även leda till koncentrationssvårigheter och gör att barnen rör sig mindre. Vi vet att den mänskliga interaktionen är avgörande för lärandet i de tidiga åldrarna, säger skolminister Lotta Edholm (L) till Dagens Nyheter.

I slutet av förra veckan gav regeringen Skolverket i uppdrag att ändra läroplanen i förskolan. Idag har det varit ett krav på att digitala verktyg ska användas i förskolan, men nu görs alltså en helomvändning: Förskolan ska vara skärmfri.

Utlovades redan i Almedalen

Redan under Almedalsveckan i somras gav Liberalernas partiledare och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson tillsammans med skolminister Lotta Edholm löftet om en skärmfri förskola.

Enligt de två liberalerna skapar skärmfria miljöer bättre förutsättningar för att barn ska kunna koncentrera sig, utveckla relationer och för att lära sig läsa och skriva.

Förändringen kommer enligt DN delvis i ljuset av den kritik som utbildningsdepartementet har fått, direkt och indirekt, från barnläkare och hjärnforskare som larmar om att skärmar riskerar att hämma barns språkutveckling.

2 oktober 2023Uppdaterad 4 oktober 2023Reporter Tim Lefflerdigitalisering i skolanFoto Adobestock, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng