Ny undersökning: Digital vård uppskattas av alla åldersgrupper

Glad Dam Vid Telefon; Jönköping, Forskning, Vård, Digitalisering

Digitala vårdtjänster innebär bland annat ökad flexibilitet, och uppskattas av allt fler människor i olika åldrar. Det visar en ny undersökning som gjorts av forskare vid Högskolan i Jönköping.

– Behovet av vård ökar snabbare än tillgängliga resurser. En övergång till vård som kombinerar digitala och fysiska vårdkontakter är nödvändig. Både personal och patienter håller på att lära sig nya sätt att ha vårdkontakter, säger Felicia Gabrielsson-Järhult, doktorand vid Hälsohögskolan, Högskolan i Jönköping, och projektledare bakom rapporten Hur klickar vi med vården?, i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger dels på en så kallad kvalitativ intervjustudie med 35 patienter i olika åldrar från hela Sverige, dels på primärvårdsdata för användarmönstret i Region Jönköpings län och Region Sörmland år 2020 till 2022.

Bland annat framkom det från intervjupersonerna att de uppskattade dels den flexibilitet som digitalisering erbjuder, dels digitala vårdtjänster. Dock var personer över 80 år inte lika positiva.

Aktuell kunskap om användarmönster

Inom primärvården har det funnits en diskussion om att det är ett problem att en person söker vård i flera kanaler samtidigt. Men rapporten visar att endast 0,03 procent i Region Jönköpings län och 0,06 procent i Region Sörmland sökte vård mer än tre gånger samma dag.

- Utvecklingen av den digitala vården går så fort att utvärdering och forskning inte hinner med. Med vår rapport kan vi bidra med aktuell kunskap om patienters användarmönster och erfarenheter av digitala och fysiska kontakter med primärvården. Resultaten är tänkt att användas som faktaunderlag och stöd för vårdens utvecklingsarbete, säger Felicia Gabrielsson-Järhult.

23 oktober 2023Uppdaterad 23 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng