Kinas ChatGPT-utmanare: Covid-19 kom från amerikanska räkor

Ernie Bot

Foto: Adobe stock

För en dryg månad sedan gjorde det kinesiska företaget Baidu sin AI-chattbot Ernie tillgänglig för allmänheten. Chattbotten vill dock inte svara på frågor om uigurernas situation i Xinjiang, samtidigt som den menar att Kina är en demokrati och att coronaviruset har sitt ursprung i amerikanska räkor.

Baidus chattbot Ernie är den kinesiska motsvarigheten till OpenAI:s ChatGPT eller Googles Bard. Ernie blev snabbt etta i Apples appstore-topplista i Kina. Men när man frågar de ChatGPT och Ernie om samma saker får man inte alltid samma svar. Detta har nämligen SVT Nyheter testat.

Enligt ChatGPT är inte Kina en demokrati, men när Ernie svarar låter det annorlunda:

“Den kinesiska demokratin är grundad på en socialistisk grund. Det är den sannaste, mest utbredda och användbara formen av demokrati”, svarar Ernie. 

Uigurernas situation

När ChatGPT får frågan om uigurerna i Xinjiang svarar OpenAI:s bot att det är en region präglad av människorättskränkningar, massövervakning och omskolningsläger. Detta tycker dock inte Ernie.

“Vi kanske ska prata om någonting nytt”, skriver Ernie.

Här misstänker SVT:s reporter att det antagligen var ordet omskolningsläger som fick Ernie att sluta prata med henne. 

– Det här beror förstås på den kinesiska censuren, säger Tilde Lewin, Kinakorresponent på SVT. 

Coronavirusets ursprung

Inte heller när det gäller coronavirusets ursprung svarar chattbottarna likadant. ChatGPT har två teorier för hur coronaviruset kom till. Den första teorin är att det överfördes från djur till människa på en marknad i Wuhan. Den andra teorin är att viruset har ett laboratorieursprung, även det i Wuhan. 

Enligt Ernie kom viruset till på ett helt annat sätt: 

“I juli 2019 bröt lunginflammation på grund av e-cigaretter ut i USA. I november kom en fryst sändning med amerikanska räkor till Wuhan. I december bröt covid-19 ut i staden. De som hade haft kontakt med försändelsen av räkor blev de första smittade", skriver Ernie. 

2 oktober 2023Uppdaterad 11 april 2024Reporter Fredrik Adolfssongenerativ AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng